Rahvusköögid  » Prantsuse

Mille-feuille

Keskmine hinne: 3.5 Allikas: Oma Maitse Autor: Erki Siplane
Mille-feuille ehk "tuhat lehte" koosneb mitmest lehttainakihist, mille vahel on magus täidis. Tüüpiliselt leiab sealt keedukreemi, kuid vahel ka vahukoort või moosi. Pakume valiku täidiseid, millest vali oma lemmikud.
Kogus: 10 portsjonit
1. Sega küpsiselehtede taina valmistamiseks tuhksuhkur, munavalge, jahu ning koor. Aseta lusika või pritskoti abil tainarõngad silikoonmatiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 125-kraadises ahjus 15 minutit. Võid lasta tainal mõni tund kuni ööpäev külmikus seista. Selle ajaga jahu paisub ja tainas muutub lihtsamini töödeldavaks.
2. Keedukreemi jaoks sega kastrulis munakollane, jahu, maisijahu ja suhkur. Lase piim keema ning vala pidevalt segades muna-jahumassile. Keeda 5 minutit kreemi pidevalt! segades. Jahuta kreem ning vahusta enne kasutamist mikseriga. Aseta kreem pritskotti, et oleks mugavam koogile kanda. Aseta küpsis taldrikule ning lisa pritskotist kreem, seejärel jälle küpsis ning kreem. Soovitatav on teha umbes kümme korrust, et söömine saaks lõbusam.
3. Kohvikreemi valmistamiseks sega keedukreem lahustuva kohviga.
4. Valge šokolaadi kreemi tarvis sega sooja keedukreemiga riivitud šokolaad ja vanillikupardest väljapuhastatud seemned.
5. Safranikreemi jaoks uhmerda safraniniite tugevama värvi ja
maitse saamiseks väikese koguse suhkruga ja sega siis keedukreemiga.
6. Murakakreemi (või mistahes marjakreemi) jaoks keeda likööri kaaneta potis vaiksel tulel seni, kuni pool esialgsest kogusest on aurustunud. Jahuta ja sega kondiitrikreemiga.
7. Valmista pohladest toormoos. Soovi korral eemalda sõela abil seemned. Sega jahtunud keedukreemiga.

NIPP: Keedukreemi maitsevalikud on piiramatud, proovi näiteks kohvi, valge šokolaadi ja safraniga, pohlade ja murakatega ning värskete vaarikate
või mustikatega rikastatud kreemi. Kohv, safran ja šokolaad tuleks segada sooja keedukreemiga ja alles seejärel jahutada, moos seevastu külma kreemiga.

HEA TEADA: 1 munakollane kaalub keskmiselt 20 g ja munavalge 25 g.
SOOVITUS
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Siiri Kirikal 18.mai 2012 08:37
Tainas jääb paksu pannkoogitaina sarnane, külmikus seistes see veidi tiheneb.
niisama lahe 17.mai 2012 21:18
Hei hei... tekib küsimus selle küpsiselehe konsistentsiga... Kas ta peaks olema rohkem selline vedelam, või rohkem nagu küpsisetaigna moodi?
vanamutt 16.märts 2011 19:17
Aga see on ju tegelikult selline Napoleonkook, mida küpsetati minu lapsepõlves. Lihtsalt prantsuse keeles kutsutakse seda mille-feuille.
siirikirikal 14.märts 2011 11:03
Head lugejad! Antud retsept on iselaadne mitmes mõttes: küpsetamisel on vahel grammid olulised ja seetõttu on siin antud retsept nii täpsete grammidega just seepärast, et igaüks saaks seda siis vastavalt oma vajadustele kohandada. teiseks tasub tähele panna toiduainete omavahelist suhet. Et seda on nii lihtne meelde jätta, siis on grammid selliselt kirja pandud. Ja veel - lehttaina retsept ära toodud sama loo juures Napoleni koogi juures. Head küpsetamist!
metsaline 13.märts 2011 08:34
ma ei virise tavaliselt retseptide juures aga see on küll tippude tipp. kuidas saab kaaluda munavalget või -kollast,isegi või on antud kummaliselt grammilise täpsusega. olen juhtunud tihti vaatama kokasaateid,aga kusagil pole sarnast nalja näinud.
1