Rahvusköögid  » Rootsi

Janssoni kiusatus

Keskmine hinne: 3.5
Seda toitu on hea valmistada õhtusöögiks ning sõpradele. Janssoni kiusatuse võib valmistada eelmisel päeval või korraga võib teha ka suure koguse ning hiljem külmutada (säilib vähemalt 3 kuud).
Kogus: 4 portsjonit
1. Pane ahi sooja  200 ºC juurde;
2. Koori kartulid ning tükelda ratasteks. Pese liigne tärklis kartulitelt maha, et kartuliviilud ei kleepuks üksteise vastu;
3. Koori sibulad ja lõika õhukesteks viiludeks;
4. Määri ahjuvorm rasvaine ja riivsaiaga;
5. lao ahjuvormi kihiti kartulirattad, sibularõngad ja anšoovisefileed, kõige pealmiseks kihiks jääb kartul;
6. kalla peale anšooviseleemega maitsestatud koor ja riputa pinnale rohkesti riivsaia ning kõige lõpuks toasooja või tükikesi;
7. küpseta 45-50 minutit;
8. serveeritakse näkileiva ja salatiga.


Kuidas see toit on omale nime saanud?
Paljud inimesed arvavad, et kuulus Rootsi bass Pelle Janzon (1844-1889) armastas seda rooga niivõrd, et tema järgi hakati kutsuma ka kartuli-anšoovise vormi.
Teiste allikate kohaselt on see toit pärit hoopiski USAst. Nii väidavad ameeriklased. Nimelt Rootsist pärit usumees Eric Janson asutas Illinoisises ususekti Bishop Hill Colony ning jutlustas oma kogudusele palju karskusest, eriti söögi puhul. Ent ühel päeval ütles ta saladuslikult oma sekti liikmetele, et oli teinud avastuse ja avastanud uue maitse. Ta oli nimelt proovinud anšoovise sufleed. Kirikuõpetaja Jansson ei suutnud seega vastu panna kiusatusele ja siiski alistus heale toidule. Loomulikult oli see suur pettumus kaaskondlastele.
Kõige vettpidavamaks "teooriaks" on saanud 1989. aastal Gunnar Stigmarki artikkel väljaandele Gastronomiks kalender, kus ta väidab, et seda rooga serveeriti Janssoni kiusatuse nime all tema kodus 1929. aasta jõulude ajal. Roog valmistati spetsiaalselt majaproua meeleheaks, kuna tema lemmiknäitleja Edvin Adolphoson oli üles astunud 1928. aastal ilmavalgust näinud Rootsi samanimelises filmis - Janssons frestelese. Sellest peost alates hakkas roa nimi levima teistessegi kodudesse ja viimaks ka kokaraamatutesse.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
eeroj 02.veeb 2012 21:41
An?ovist ei täinud osta ja ostsin 600g VICI vürtsikilu, mille puhastamine polnud üldse hull. Tegin kohe topeltkoguse, seepärast siis kala rohkem. Roog tuli suurepärane!
dezybell 18.apr 2011 12:27
Väga nämma roog. Ise teen tavaliselt kylmutatud kartuli-sibula segust. Juurde Abba janssoni filee. Ja vahukoor muidugi. Sarnast kartulivormi voib teha sajal erineval moel aga kartul-sibul-
vahukoor-an^soovis on ikka klassikaline janssoni kiusatus minu teada.
leilaj 20.juuli 2010 18:01
Maitsev vormiroog, midagi teistsugust - ise kasutasin heeringafileed
Oliiv 12.juuni 2009 22:37
see peaks ikka heeringaga olema-proovige ja te ei kahetse:)
margus 02.märts 2009 18:29
Õige oleks an?oovise asemel ikka kilu (ladina k. Sprattus sprattus) kasutada, nagu rootslased teevad. Tõsi küll, sõna, mida rootslased kilu kohta kasutavad, on "ansjovis", aga päris an?ooviseid (Engraulis encrasicolus) nimetavad nad "sardeller".
Didi 17.jaan 2009 22:27
Meie pere üks tõeliseid lemmikuid. Isegi viiest tärnist on siin vähe, see on niiiii hea! "Tikkudeks" lõigatud kartulitega tuleb minu arust ka kõige maitsvam. Tintshikul õigus, vahukoor on lausa kohustuslik, sest ainult siis saab selle kõige kõige parema maitse. Arvake 3 korda, mis meil homme õhtusöögiks on. :D:D:D
Tintshik 31.juuli 2006 14:14
Kõige parem on ikka teha vahukoorega - limpsid leivaga viimsedki jäägid. Rootslased lõikavad kartulid pulkadeks (nagu friikartulid), siis küpseb ka kiiremini.
muhm 02.mai 2006 14:53
mina olen teinud seda ülejäänud keedukartulitest, vahukoore asemel hoopiski uncle bensi (sweet & souri) ja peale paksult riivjuustu, valmib poole kiiremini - siis kui juust on sulanud ja kuldne.
meriketark 19.veeb 2006 12:16
Eksivad ka kõige tugevamad,ei imesta siis minagi,et vahest tahad kohe midagi eriti magusat ja rasvast,näit.vahu-
koore ehk mõne heamaitselise kreemiga kooki või siis nahaga kanaliha!Retsept on väga mõnus ja eriti kiirele inimesele,sest on tõesti külmutatult hea võtta.Ikkagi omatehtud valmistoit.Ise olen küll teinud seda,kuid vahukoorega küll mitte,olen kasutanud sojapiima,sojamajo-
neesi(kastet soja-
piimast)kohvikoort ja isegi Feliksi majoneesi,mida parajasti kodus on ja minumeelest on maitse ikka hea.
1