Riisitoidud

Riisi-hakklihatäidisega dolmad

Keskmine hinne: 3.5 Allikas: Oma Maitse Autor: Tuuli Mathisen
Ma hakkan dolmadest täiesti sõltuvusse jääma. Hapukas ümbrises kaneeline- mündine riisitäidis sobitab kõik maitsed ideaalselt kokku. Lisandiks on tzatziki-tüüpi jogurtikaste. Dolmasid süüakse reeglina riikides, kus kunagi laius Ottomani impeerium. Lihaga dolmasid pakutakse soojalt, lihata ampse nii soojalt kui ka külmalt.
Valmistusaeg: üle 60 min
Kogus: 6 portsjonit

Haki sibul ja küüslauk. Kuumuta pannil õli ja hauta sibulaid keskmisel kuumusel umbes 5 minutit. Lisa küüslauk ja lase veel mõni minut haududa. Tõsta pannile hakkliha ning seejärel purustatud kuivatatud või hakitud värske münt, kaneel, sool ja pipar. Pane nüüd juurde ka riis ning prae kergelt läbi. Vajadusel võid lisada segule väheke vett ja lasta sellel riisiteradesse imbuda. Eemalda dolmatäidis pannilt ja kontrolli maitsestust. Aseta purgist võetud viinamarjalehed enda ette nii, et rootsuga pool jääb sinu ette ning läikiv külg vastu lauda. Tõsta lehe keskossa supilusikatäis täidist. Keera esmalt lehe alumised otsad tihedalt täidise ümber, siis küljed ning lõpuks veereta dolma üleni viinamarjalehe sisse. Vooderda panni põhi katkiste viinamarjalehtedega. Aseta dolmad, kinnituskoht allpool, tihedalt pannile. Kalla peale nii palju vett, et suupisted oleksid kaetud. Lisa sidrunitest pressitud mahl ja riivitud sidrunikoor. Pane raskuseks peale kummuli keeratud taldrik ja lase dolmadel vaiksel tulel vähemalt tund aega haududa. Katsu igaks juhuks, kas viinamarjalehed on piisavalt pehmed. Serveeri koos granaatõunaseemnete ja värskelt tõmmatud sidrunikooreribadega.

SOOVITUS
Kreeka päritolu viinamarjalehed on parajalt soolakashapud ja mõeldud koheseks kasutamiseks. Soovi korral võid neid külma veega loputada. Aserbaidžaani toodang sisaldab aga ohtralt soola, äädikat ja isegi liiva. Selliseid viinamarjalehti tuleks kasutamise eel ööpäev külmas vees leotada. Kes ise viinamarju kasvatavad, korjaku lehed suve esimesel poolel, hiljem muutuvad need tuimaks ja sitkeks. Lehti tuleks soolaga maitsestatud vees paar minutit keeta, siis nõrutada ja jahutada.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
heli 05.sept 2012 16:36
Aitäh siirikirkal! Lähen luurele :-)
lauretta 05.sept 2012 13:40
vabandust ,ma ei lugenud korralikult lõpuni!
lauretta 05.sept 2012 13:36
huvitav kas oma kodustest viinamarjalehtedest ei saa neid teha .
siirikirikal 05.sept 2012 10:26
heli: soolvees viinamarjalehed on müügil klaaspurgis ja maaletoojaid on päris mitu. Seega tahaks loota, et suuremates kettides on see konserv ikkagi saadaval :)
heli 05.sept 2012 09:53
Mis pakendis neid viinamarjalehti poes müüakse? Klaaspurgis või plekktopis vms moel? Otsisin Prismast, aga ei suutnud leida - äkki ei osanud õigest kohast vaadatagi. Tahaks proovida ise teha, sest need, mis ma kunagi reisil käies sain olid küll väga maitsvad...
Qicu 18.jaan 2012 17:03
Paraku mulle need ei maitse. :(
1