Riisitoidud

Pilaff

Keskmine hinne: 2.89 Allikas: Valik toiduretsepte Autor: Ruth
Riisitoit lambalihaga. Valmistamisaeg määramata.
Kogus: 1 portsjon
Valmistusviis
Liha lõigata kuubikuteks, pruunistada kuumas rasvas.
Lisada tükeldatud sibulad ja porgandid, tomatipüree, pipar, sool, suhkur, vesi ja hautada kaane all nõrgal tulel.
Poolpehmele lihale lisada pestud riis ja hautada valmimiseni.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
ewe 12.okt 2016 14:02
Kalevh - 1kg riisi??? No kui palju lapsi Sul küll lauda istub !? 200 g riisistki saab juba korraliku koguse ...!
Pilaff 01.okt 2014 19:21
Õige pilaffi jaoks on vaja õiget riisi ja selleks on uzgenski riis, mis on punakas. Mingit tomatipastat ega ketšupit ei lisata.
Blond 24.nov 2013 18:42
Õigele pilaffile ei lisata mitte kunagi ei tomatipastat ega ketshupit! Seda tehti NL sööklates aga täna me teeme kõik ise ning maitsestame ka ise, eksju? Maitsestamiseks kasutan 5 pipra segu ja soola, ei midagi erilist. Sibulat antud lihakogusele 2-3 ja porgandeid ka 2-3. Mõlemad pruunistada eelnevalt pannil (võib ka koos.) NB! Mina isiklikult eelistan mitte tükeldatud vaid köögikombainiga hakitud sibulat ja samas jämedalt riivitud porgandit. Ideaalis peaks vahekord olema: 1/3 liha, 1/3 porgandi- sibulasegu ning 1/3 riisi. Viimase kohapealt olen natuke eriarvamusel originaaliga - mulle nimelt ei meeldi riisi lisada toorelt ja siis hautada. Mulle meeldib kui liha; porgandid ja sibulad on piisavalt haudunud ning siis alles lisan peaaegu valmis keedetud riisi ning veel mõni minut ja ongi valma :) Taldriku peale rohkelt rohelist sibulat!
rivanool2 13.nov 2010 15:39
see wokijutt siin eespool ei pea muidugi absoluutselt paika. eriline spetsialist.
rivanool2 13.nov 2010 15:11
neid ''vürtsköömneid'' kutsuvad venelased Zera ja seda saab osta keskturult, väga hea lisand lihatoitudele, kasvõi näit. shashlõkile. ma olen ka sõjaväes usbekkidega kokku puutunud ja varsti kirjutan siia fergana plovi retsepti ja õpetuse. retsepte ja variatsioone on lõputult aga fergana varianti peetakse siiski kõige ''õigemaks''. samas mis siin ikka ise leiutada, väga hea ja täpse plovi valmistamise õpetuse leiab ka siit: http://www.kuharka.-
ru/recipes/groats/pi-
law/2808.html barba-
rissi
võib lisada, seda saab ka turult osta. mina panen natuke nii rosinaid kui ka kuivatatud aprikoose, maitseasi
kokkaja 04.veeb 2010 22:07
see siin rohkem plohvi retsept kui pilaffi oma-(hautatud liha riisi ja tomatipastaga)PILAFF EI OLE MINGI TOMATIPASTA EGA PÜREEGA!ja ei ole see ka mingi wokiroog!õige ongi teha malmpotis ahjus,aga praegu ajab asja ära ka tavaline emailpott elektri-või gaasipliidil.Usbekis-
tanis pannakse jah rosinaid sisse ja nats kuivatatud ploome ka.Kui kodus juhtumisi leidub nt. kuivatatud õunu või aprikoose ,proovige neid rosina asemel,on ka hea!
Zeus 19.nov 2009 16:14
Üks väike märkus: keegi pole senimaani siin rääkinud maitseainetest. Lihtsalt soola ja pipraga õiget pilaffi ei saa. Kesk-Aasia pilaffile iseloomuliku maitse aluseks on vürtsköömen. Supermarketites seda üldjuhul saada ei ole, tuleb otsida eripoodidest, Tallinnas näiteks Liivalaia vürtsipoest. Teine oluline maitseaine on münt. Võib kasutada kasvõi kuivatatud piparmündi lehti. Muud maitseained on juba vähemtähtsad. Kalev-
h'i retsept on põhimõtteliselt õige. Riis peab pestud olema ja eelnevalt ka vees veidi ligunema. Tomatipastat võib kasutada, kuid vähesel määral ja soovitav on see segada riisi hulka, kui see on kurnatud. Kogust saab reguleerida selle järgi, mis värvi on riis peale segamist. Kerge punane toon on paras ja annab toidule kokkuvõttes ilusa värvi. Mis veel - tegelikult tehakse seda kõike paksuseinalisel wokil, kuid malmpott on üks selline laisa inimese variant, kus tulemus suurt ei erine.
björn 10.juuni 2009 18:48
Hindaja- ära põe üldse, mina näiteks hakan lambaliha lõhna peale öökima ja seega kasutan kas sea või mõne muu looma liha. Proovin siis kah Kalevh'i õpetussõnade järgi teha(haudub ahjus parasjagu)-mis mul veel puudub on malmpott aga palgapäeval muretsen sellegi omale, kui jälle meelest ei lähe :D .
Hindaja 20.apr 2009 18:20
:) siin kõik üks targem kui teine ja arvata on, et õigus on kõigil. minul on siis praegu pliidil see juurviljadega riisipuder ja lisaks veel hoopis sealihaga oh õudust :) kindlasti oleks ehedam mingit muud moodi teha, aga minu variant (ehk enamvähem see retsept ainult palju rohkem porgandeid :)) on ka alati maitsev tulnud, samuti üsna kiire ja jätkub kauaks :)
Ülle 03.veeb 2009 19:57
Polnud kunagi elus varem pilaffi teinud. Tegin Kalevhi retsepti järgi ja tuli viimase peal! Aitäh Sulle Kalevh! Tütar ka kiitis väga rääkimata koerast:)
kriss131 21.nov 2008 22:15
Kalevh õpetuse järgi tegin minagi. Väga hea tuli välja. Kogused panin silma järgi ja ainult selle vahega, et lasin potil madalal tulel podiseda 25 minutit min peale seda veel 45 minutit ilma tuleta. Mees kiitis taevani.
sugarpie 22.okt 2008 16:39
Tegin pilaffi Kalevhi kirjelduste jargi, sest maletan kuidagi samamoodi tegi mu ema seda vanasti. Vaga hea tuli valja!
efrosiine 16.okt 2008 01:10
Jeekim 12. Jutt jumala tõsi. Nii head pilaffi, kui Usbekis, ei saa kusagilt. Su retsept aga veits vale. Riis kuumutatakse rasvaines kindlasti läbi. Olin ise Usbekis paar kuud ja just usbeki peres ning nägin täpselt, kuidas nad tegid.Peale selle lisavad nad kohalikke juurvilju ja ka rosinaid. Super, mis nad teevad, keele viib alla. See, mis siin tehakse on ju juurviljadega riisipudru, aga mitte pilaff.
Jeekim12 19.mai 2007 14:24
Erinevatel idamaa rahvastel on pilafi retseptid erinevate nüanssidega. Ühine on riisi ettevalmistus. Seda pestakse läbi 3-4 vee ja siis leotatakse 1,5-2 tundi soolases vees. Küpsetamise ajal riisi EI SEGATA! Kalevhil on klassikaline usbeki retsept. Türklased ja araablased ei kasuta porgandit, türklastel on kooritud tomativiilud või tomatipasta ja rosinad, araablastel lillkapsaõisikud. Türgi ja burjaadi pilaffi torgatakse poole valmimise pealt riisi sisse terved või poolitatud küüslaugu küüned, burjaadi omasse ka paar loorberilehte.
Kalevh 14.mai 2007 18:44
Olin sõjaväes Uspekis, seal on see kõva rahvustoit. Kuid nemad teevad seda veitsa teisiti. Kõigepealt pruunistatakse rohkes ja kuumas õlis lamba liha. Seejärel sibul ja porgand, kõike muideks pruunistatakse eraldi. Siis kõik kihina potti, liha, sibul, porgand ja peale pestud riis. Olen ise teinud seda vanas vene malmpotis ja veet panen siis sutsu rõhkem kui riisi. Siis 160 - 180 kraadi ja poolteist tundi. Kogused on kõik 1:1 1 kg. liha 1 kg. porgandit 1 kg. sibulat 1 kg. riisi Proovige, te ei kahetse.
pelimis 15.dets 2006 17:40
vahest ikka teen ja naudin
Tiiger 16.okt 2006 18:03
Kusjuures pilaff rosinatega on super. Mul ema on eluaeg pilaffile rosinaid pannud. Suurepäraselt sobivad ka kuivatatud mustad ploomid. PS! Mônikord on pealtnäha imelik kombinatsioon väga mônus maitseelamus. Nt meil enamasti magustoitudes kasutatav kaneel on tegelikult ülitore lihamaitseaine (nt pardile)...
oOblinkyOo 17.sept 2006 10:39
ma küll ei kujuta ette pilaffi rosinatega... aga jah ex see maitse asi..mina selliseid asju ei söö mis on segamingi magus ja soolane.
tinni 31.juuli 2006 13:17
Tore on lisada ohtralt peterselli ja rosinaid. Tuleb väga hea.
füüsalis 06.okt 2005 21:34
Riisi tuleb kindlasti enne rasvaines kuumutada, ainult siis saab õige pilafi.
estagon 07.veeb 2005 09:33
Tomatpastaga pole pilaff!!!
roosinupp 04.veeb 2005 16:08
nöndaks,proovisin siis teha pilaffi.lammbaliha asendasin seahakklihaga.kuna hakkliha saab rutem valmis kui lihatükid,siis oleks pidanud riisi vaikselt mulisema panema.aga löpuks sain söögi ikka valmis.ja vett pidin ka juurde panema,kuna riis paisus omajagu.tomatipüree asendasin tomatipastaga.muidu hea söök ja mis pöhiline,mees jäi rahule :)
1