Uudiskiri Instagram Facebook
 
Eelroad

Keedetud keel

Eelroad

Keedetud keel

100 rooga
PrindiSoovita sõbrale
Foto: Jaan Heinmaa
Keedetud veise, vasika või sea keel.

üle 60 min

Retsept
portsjonile
1 tk veise, vasika või sea keel
vesi
Sool
terapipar
Loorber
Pane keel külma vette keema. Vett peab olema nii palju, et keel oleks kaetud. eemalda vaht ja lisa siis maitseained. Keeda veise keelt orineteeruvalt 2-3 tundi, vasika keelt 1,5 tundi ning sea keelt 1 tund. Kui keel on pehme, võta see keeduleemest välja ja loputa kiiresti külma veega. Tee noaga lõige keeleotsa alla ja koori nahk. Serveeri soojalt keedetud kartulite või kartulipudruga. Kõrvale sobib suurepäraselt sinepikaste. Külmana serveerides on kohaseks lisandiks rohelised herned ja mädarõigas, aga ka sinepiga maitsestatud hapukoor.

Märksõnad

keedetudkeel

KOMMENTAARID

Siiri Kirikal 04.apr 2018 12:30
Liha puhul ei ole väga vahet, kas panna see keema külma või keevasse vette, kuna kuumatundlikest vitamiinidest pole selle toiduaine puhul väga mõtet rääkida. Küll toimub külmas vees ebameeldiva vahu eemaldumine kvaliteetsemalt - ujuvaid helbeid jääb puljongisse vähem. Maitseomadusi mõjutab aga pigem soola lisamine. Kui seda teha kohe alguses, jääb liha maitserikkam. Kui tahad head puljongit, lisa sool lõpus. Keele keetmise leent tavaliselt ei kasutata, kuna see on üsnagi rasvane ning seega on soola lisamine kohe pärast vahu eemaldamist hea mõte.
Jan 01.apr 2018 16:16
Jääb arusaamatuks, miks soovitatakse selles retseptis keel panna külma vette, kui just ei soovita seda puljongit hiljem kasutada. Ise olen alati vastupidi, kuuma vette pannud, säilivad paremini maitseomadused.
Bauch 21.dets 2014 15:25
Kõik Õige. Täiendan ehk veidi. Veise või loomakeelt keeta vähemalt 3 tundi ! Puljong peab olema parajalt soolane ja piprane. Keenud keel tuleb kohe panna külma voolavasse vette n.ö. ehmatada. Siis tuleb nahk kergelt maha. Puljongist saab kartuleid porgandeid ja mida iganes lisades, väga hea supi.
joanamari 24.sept 2005 18:55
kooritud keel tuleks asetada keeduleende jahtuma ja kui ta on seal jahtunud ja maitseained enesesse tõmmanud, sobib ta ka siis paremini süüa kui teda kohe sööma ei hakata tuleks ta siis jahtunult fooliumisse keerata ja külmikusse panna nii püsivad paremini ka ta maitseomadused see on minu kalli ema nipp äraproovitud ja hea
1
Lisa kommentaar

Uued retseptid

Pardi-ja sea rillette

Pidu
Pardi-ja sea rillette