Uudiskiri Instagram Facebook
 
Grilltoidud

Šašlõkk äädikamarinaadis

Grilltoidud

Šašlõkk äädikamarinaadis

100 rooga
PrindiSoovita sõbrale
Šašlõkk sealihast lihtsas äädikamarinaadis.
Retsept
portsjonile
1 kg sea kaelakarbonaad või sea taga- või abaosa
2 tk *hakitud sibul
3 tl Must pipar
4 tl sool
3 sl 30% äädikas
1.5 tl suhkur
Sega kokku marinaad ja kalla kuubikuteks lõigatud lihale, lase külmas seista 3-4 tundi kuni üleöö. Küpseta lihatükid grillil. Marinaadile võib alati lisada ka toiduõli, mis teeb liha pehmemaks, kuid ka vedeliku rasvasemaks. Tavalise äädika võib asendada valge veini äädikaga (sel juhul tuleb lisada seda rohkem). Samuti võib musta pipra asendada viie pipra seguga või panna mõlemat. Retsept on mõeldud kuuele sööjale.

KOMMENTAARID

stiux 28.mai 2011 20:11
Ahjaa Peeter, otsi siit ?a?lõkk Eesti moodi,mina olen seda teinud ja väga ok,kui see retsept siit natsa peavalu tekitab:) seal kasutatakse meil müügil olevat äädikat
stiux 28.mai 2011 20:04
Peetrile, elan ise ka ameerikas ja kasutan 5% äädikat.18spl äädikat,prrr.seda nüüd küll palju,su külalised ei lase sul iial enam zazlõkki teha. kilole lihale pane 7-9 spl äädikat,maitse asi.lase üleöö seista,meki natsa ja äädikat saad alati juurde lisada aga 18spl on ikka mega palju.sibulatest osta poest need kõige suuremad heledad/valged sibulad,üksikuna tavaliselt müüakse on vist hispaania sibul.need annavad palju mahla ja maitset juurde. Aga muidugi vene poodides müüakse seda 30% äädikat
kliivia 22.mai 2011 19:56
Tänan retsepti eest.
roxorist 22.mai 2011 02:02
Aga olge lahked ! Ajakirjast: 0,5kg head tomatipastat 2-4 tl ad?ikat meresoo-
la vahtrasiirupit ja granaatõunasiirupit (Nar?arab) värskeid peterselli- ja koriandrilehti Praktikast: Pari-
maks on osutunud Salvesti 20% ja Felixi pastad. 0,4 kg tomatipastale lisasin tubli kolmandiku (isegi rohkem) Vertmont vahtrasiirupi pudeli sisust (läbipaistev rohelise sildiga sangakesega 250ml/330gr pudel Selveris). Granaatõuna siirupit ei õnnestunud leida, jännist aitas väga edukalt välja 2 väikest kõrrega gr.õuna mahla pakikest, mahtu tõesti ei mäleta. Need keetsin paraja hulga suhkruga (suhkrut lisasin abikaasa mõõdupuuga -"pane aga veel") siirupiks ja lisasin jahtunult pastale, siis 7-8 keerutust veskist soola , siis hulk segamist ja mekkimist ning nüüd "püssirohi". Hea oleks Teil teada, et poes müüdav ad?ika on tegelt garniiriks müüdav kaste, millisega siin pole tuhkagi peale hakata. Keskturul üks prillidega keskealine vene proua müüb omatehtud ehtsat koriandri-õli-
t?illi-küüslaugu ad?ikat. Stockmanis on müügil superhea Verru kraam, fragrant chili caviar (www.verru.ee). Ehtne ad?ika ei ole vedel, voolav, vaid suht tahke konsistentsiga pasta. Nõndaks, seda "tuumakütust" lisasin järk-järgult kokku 2 tl (mitte triiki, ikka pisikuhjaga), segasin, ootasin ja maitsesin. Punt hakitud peterselli ja koriandrit (alias kinza) ka sisse, jälle ootamine, mekkimine. Lõpptulemus selgub alles järgmisel päeval, siis saab veel järeltimmida.Igata-
hes olid meeste iluspooltel musid pruntis ja naudingupisar silmanurgas.Muidugi võib ad?ika koguse ka topeldada, aga siis vist kuulete daamide kiljumist ja näete meeste pisaraid. Saadud kastme teravust tunneb peale paari suutäit hästi kerge õhetusena. Aga Teile suurepärast kastmemiximist.
kliivia 20.mai 2011 18:15
Tänan roxorist hea nõuande eest.Liha tuli super.Aga äkki kirjutate siia ka Mareni tomatikastme retsepti.:)
roxorist 01.mai 2011 02:50
Selliselt ettevalmistatud liha on parim küpsetada järgmisel päeval ja säilib see külmkapis 5-6 päeva (proovitud mitu korda) roostevabas anumas. Hape (ka vähene hulk) on tugev konservant, kuigi sibulast ja maitserohelisest eraldub mudimise käigus mahla, säilib hästi.Muidugi toimub pikemal seismisel põhjalikum "keemiline" küpsemine ja liha muutub pehmemaks ning nõuab lühemat aega sütel säristamist. Kui liha otsas, on poti põhi vaid veidi märg, mitte ei laineta seal hall vedelik. Ja veel! Kui juhtub kätte ajak. "Oma Maitse" 2009 juunikuu number, proovige grillitud liha juurde sealset Mareni tummist tomatikastet (lk. 18)-SUPER. Minu peres ja sõprade seas sai see hoobilt "ten plus points". Tegin 0,5L purgitäie ja sain ise ainult nö.sõrmi lakkuda. Õde võttis purgikese Rootsi kaasa, et viib mehele (rootsi piprapepu) maitsta, kuid mees maitses salaja nõnda, et sõid oma lihakest ikka mingi kohaliku törlöndiga.
huviline 23.apr 2011 20:10
MInd huvitab samamoodi see, et kas liha võib marinaadis seista ka kauem? näiteks 2-3 päeva? siiamaani kuulen jutte "vanasti seisis liha ikka marinaadis mitu mitu päeva, siis oli hea" ?
Toivo 05.juuli 2010 19:14
mul oli 1,5kg liha, tegin ka selle retsepti järgi. Algul mudisin liha pehmeks, ja lisasin tunde järgi õli. Sibulat panin rohkem, sest äädikamarinaadis sibul on fantast asi. Lisasin veel karulauku, see andis väga hea meki, küüslauk oleks võibolla liiga vängeks teinud aga karulauk tegi väga mõnusaks. Ahjaa tillivarsi panin ka aga see selleks
tevo 22.juuni 2010 13:54
kilo liha kohta pool liitrit vett
kadrikalm 29.mai 2010 16:14
Teeme hetkel liha selles marinaadis,eks kui kõht täis annan teada,kuidas maitses, !:)!
marko 20.mai 2010 18:25
väga hea!
Amateur 02.mai 2010 16:38
Tänud kõigile! :))
ATS 10.juuli 2009 17:58
see on yx parimaid saslökke mis inimene on suutnud välja möelda olen seda juba aastaid teind ja olan alati kiita saand selle eest tehke ja te ei pea kahetsema sinna vöite veel panna ise maitse aineid juurde mida heax arvate 7 5palli systeemis
OlenRutt 24.juuni 2009 23:47
Ülihea :) Tegin Jaanipäevaks ja kõigile läks peale.
tahm 22.juuni 2009 01:24
tere kas sealiha asemel võib kalkuniliha ka proovida või tuleb sellest siis täielik jama :D küsin seepärast,et mul pole hetkel teist liha ja kangesti tahaks äädika marinaadi :P
ahti01 20.juuni 2009 08:59
suurepärane, päev enne valmis teha, oluline hea lihavalik ja mudimine
petz 19.juuni 2009 20:54
Kas liha võib panna ka hakkama 3päeva enne? Et seda rohkem on vindunud.. või läheb halvaks pigem? Muidu tundub imehea retsept olevat, panen lihapeksu ka vahele muidug..:D
algaja 16.juuni 2009 12:25
Kas ma pean panema jahvatatud musta pipart või pirateri???
ratspumm 05.juuni 2009 17:55
to helen.ikka peale marinaadi lisamist,mis sa seda liha ikka niisama mudid! ei tee see äädikas,midagist.
Helen 21.mai 2009 14:30
Et siis peale marinaadi pealekallamist tuleb mudida või ennem? :$ Ja kui peale marinaadi lisamist, siis selline küsimus, et kas tuleb mingeid kilekindaid vms ka kasutada (äädikas ikkagist ju..)?
Proff 13.mai 2009 18:36
Proovisin ka ära.Äadikat panin sutsu rohkem,soola vähem ja mudisin nagu käskis armeenlane ja vett ei lisanud .Kurjam see oli tõesti hea shashkõkk selle kõige õigemas võtmes.Kindlasti teen seda ka edaspidi niimoodi
Kaisa 27.veeb 2009 23:44
Vot seda vee osa ma ei teadnudki :S Tänud roxorist
roxorist 21.juuni 2008 19:43
Jumala eest, ärge vett lisage. Liha mahlad lähevad vette ja olete maitsvaimast osast ilma. Kurb on vaadata neid lihaveeämbreid kaupluseriiulitel. Paarkümmend aastat tagasi õpetas üks armeenlane ".......ja siis hakka kätega liha mudima, kuni see muutub happest heledamaks ja tekib mahlaeritus" 12 - 24h pärast näete, et vesi oleks olnud suur vaenlane. Mina austan maitseainetena veel hmeli sunelit (klassikaline kaukaasia maitsetaimede segu), mida meilgi taas kuivatatuna saada ja muidugi adžika, kuid, NB: mitte poest, vaid mida müüakse Balti jaama või Keskturul kodutehtuna. Ja veel: otsige Peeter Kardi retseptiraamatuid 90-te keskpaigast. Respect !
Siim 16.juuni 2008 16:23
Saslõkk tehakse üldse hoopis lambalihast mitte sealihast...
123
Lisa kommentaar

Uued retseptid

Grillkala suvise murulaugupesto ja röstsibulaga

Kalaroad
Grillkala suvise murulaugupesto ja röstsibulaga