Seenetoidud  » Muu

Marineeritud seened kolmel viisil

Keskmine hinne: 2.55 Allikas: Vanaema kokaraamat Autor: Toidutare
Seeni marineeritakse kolmel erineval viisil.
Kogus: 1 portsjon
1. Keedetud seentele lisatakse
20 g soola 15 g suhkrut 3-4 vürtsitera 3-4 pipratera (veidi kaneelikoort) 2 loorberilehte 1 keskmine sibul, ratasteks lõigatud ½ klaasi poolpehmeid porgandiribasid 2-3 sl 30%-list äädikat
Seeni keedetakse veel paar minutit. Siis tõstetakse kuumad seened kuumutatud ja veidi jahtunud purki või pudelisse, mis kohe suletakse.

2. Keedetud seened kurnatakse (arvestatud on 1 kg värskeid seeni). 1½ klaasist veest ja eelpool antud maitseainetest keedetakse marinaad. Kurnalt võetud seened tõstetakse marinaadi ning keedetakse paar minutit. Seened koos marinaadiga pannakse kuumutatult ja veidi jahtunud purki mis kohe suletakse. Seene keeduleem tarvitatakse toidu- või seeneekstrakti valmistamiseks.

3. Keedetud seentelt kurnatakse leem (arvestatud on 1 kg värskeid seeni). Seened tõstetakse metall- või klaaskaanega suletavasse purki, vahele puistatakse vürtse (ka sibularõngaid ja porgandiribasid).
1½-2 klaasist seenekeeduleemest või veest soolast suhkrust 1½-2 sl 30%-lisest äädikast
keedetakse marinaad, mis valatakse kuumalt seentele. Purgid tõstetakse kuumutamisnõusse, milles vee temperatuur on 60 kraadi. Purke kuumutatakse 100 kraadi juures 25-30 minutit.
1 kg värsketest puhastatud seentest saab 1 pooleliitrist purki marineeritud seeni.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
cammy3 28.aug 2016 18:27
Vaata 09.2011 kommentaari!
Rellu 24.juuli 2012 14:08
Meie mehega võtsime ette ja tegime selle retsepti järgi täpselt nii nagu kirjutatud oli. Meil oli kukeseeni 1,7 kg ehk kui panime marinaadi keema korraks ka seened siis potti oli täis ehk 5 L. Panime ka topelt koguse retseptis öeldule, kuna meil ju 1 võrra suurem kogus. muidugi, mis me kindlasti juurde hiljem paneme on porgand ja täitsa lõpus koos äädikaga, kuna see läks ikkagi natsa pehmemaks ning vähe oli :P. MUIDU SAID SEENED IKKA SUPPER HEAD. TÄNAN.
Hindaja 23.sept 2011 13:41
Markoo, ma natuke kannataks..vähemalt paar nädalat. Siia tuleb võib-olla kommentaare, et hakka kasvõi homme sööma ja loomulikult võid sa seda ka teha. :) Aga kuu aja pärast on seentel ikka hoopis teine parem maitse.
Markoo 21.sept 2011 17:50
Mis aja pärast pärast purkipanemist seeni sööma võiks hakata?
moosiriiul 13.sept 2011 18:15
hinne kah:D
moosiriiul 13.sept 2011 18:15
hüpersuperhead seened sai eelmine aasta selle retsepti järgi tehtud:Y:D
vanaema 09.sept 2011 14:55
Mina panen 1l marinaadi sisse 3spl. soola,7-8 spl.suhkrut,2 spl. äädikat,natuke kaneelikoort,5 natuke pipart,natuke muskaatpählit,2-3 vürtsi,2 loorberit,tillivar-
si.Mulle meeldib magusam marinaad.
Kaljukits 09.sept 2011 13:33
Tänud, ma proovin.
Tätsu 09.sept 2011 12:24
Kindlasti kaks korda kupatada. Nad on ikka pisut mürgised. 2 sibulat, 2 kl vett, 2 spl 30% äädikat, 5 tera vürtsi ja 5 tera musta pipart, 1-2 loorberilehte 0,5-1 spl soola, veidi suhkrut. See on ümbes 0,5 kg kupataud riisikate kohta. Keeta marinaad ja tükeldatud seened sellega läbi. Proovige algul väikese kogusega, saate teada kuidas maitesb. Siis võib oma maitse järgi vahekordi muuta ja midagi juurde lisada.
Kaljukits 09.sept 2011 10:47
Korjasin eile võiseeni (kollaseid riisikaid) hiiglakoguse :) Plaanis on need marineerida. Kas keegi annab just oma kogemuste põhjal nende marineerimiseks mõnusa retsepti? Hetkel on seened olnud 24h leos, mida mulle soovitati.
metslane:D 05.sept 2011 20:37
päris kõva värk tüüdid :D:D
päris nördinud 27.sept 2010 22:22
mul jäid männiriisikad mõrud (marinaadis). Kas aitab, kui valan seend purgist välja ja kupatan veel korra läbi, siis uuesti marinaad peale ja purki? Maitseainetest kasutasin piprateri, vürtsiteri, sinepiseemneid ja loorberilehti(seda purki ei pannud, võtsin välja).
seeneline 19.sept 2010 22:31
kuuseriisidad keedan omas mahlas,lisan soola,suhkrut natuke ja äädikat ka natuke keetsin umbes 15 min. Kas aitas keetmisest?
svenartur 17.sept 2010 12:54
Väga hea männiriisikate marinaad on selline, kus suhkrut on kaks korda rohkem kui soola.
metsaline 14.sept 2010 18:52
teen seda 2 varjanti täna:D
sapsik 14.sept 2010 14:08
Kõige paremad on kuuseriisikad omas mahlas. Mul neid tehtud juba 33 purki. Poti põhja pannakse imenatuke vett, nii et põhi oleks vaevalt kaetud, siis pestud kuuseriisikad potti ja lastakse nõrgal tulel podiseda umbes 15 min., vahepeal segades et põhja ei jääks. Kuuseriisikas annab hästi palju mahla välja. Siis maitse järgi soola, suhkrut, mõni tera pipart ja vürtsi, veel umbes 5 min. keeta, väike sorts äädikat ja ongi valmis. Just eile võtsin külla minnes ühe purgi kaasa, kõik kiitsid.
seeneline 12.sept 2010 15:16
:H:H:H:H:H:H:H:H:H:H
seeneline 12.sept 2010 14:58
kus kohas neid seeni kasvab?kuuseriisi-
kas?
ott 12.sept 2010 13:45
huvitav, kuidas seeni pudelisse pannakse? Põnev pakkumine igatahes :D
piuks 11.sept 2010 18:04
seeni on küll mine ainult metsa.
piuks 11.sept 2010 18:02
käisin täna seenel ja sain 2korvitäit kuuseriisikaid teen selle retsepti järgi .valmis on 43.purki
kurb 10.sept 2009 12:00
korjan, valmistan ja söön seeni juba kaua aega ja minu kogemus on see, et kuuseriisikatele ja kukekatele teen marinaadi nr.1 aga panen 1.5 spl suhkurt ja 2 spl äädikat. olen juba loobunud leotamisest riisikate puhul seega keeda nii 20 min mulinaga kuni vahtu tuleb seeni siis loputan seened, pesen poti ja sama protseduur teist korda...ja veel, mõlemal korral lisan korralikult jämedat soola. tõmmuriisikad aga lasen keema ja keedan nii 10-15 min ja siis loputan metsaprahist ära....seda teen selleks, et nad nii kibedad muidu ja puhastamisega ei raatsi seent lõhkuda... lehtedest ja oksakribust. ja siis jätkub sama protseduur nagu riisikatega ikka. PS. ma ei korjagi ussitanuid seeni, minu harjumus on kohe nad puhtalt korjata. Ja veel ma ei ole kunagi segusi marineerinud...ikka liigiti.
suurik 06.sept 2009 18:58
Retsept võiks täpsem olla küll. Esimene retsept sobib ainult seentele mida ei pea kupatama - ehk siis värsked seened pannakse keema ja samasse tehakse ka marinaad. Esimeses retseptis puudub vee kogus, kuuseriisikate puhul panen mina 1 kg värskete seente kohta 750 ml vett - kõigepealt porgandid sibulad ja maitseained keema, kui porgandid vähe pehmemad, siis värsked seened juurde, keedan veel u. 5 min, siis äädikas, veel korraks keema ja purki. Retsepti lõpus kirjutatud lõppkogus on ka eksitav - vähemasti kuuseriisikate puhul saab 1 kg värsketest seentest lausa 3 pooleliitrist purki, mitte 1. Muud komponendid minu retseptis põhimõtteliselt samad, sool ja suhkur maitseasi - mina panen 1,5 tl soola ja 1 spl suhkrut. Äädikat läheb tõesti 2 või pigem 3 spl, sest nagu eespool kirjutati, marinaadi algne maitse võib olla vänge aga peale purgis seismist ja imendumist läheb see tunduvalt mahedamaks.
sprotid 31.aug 2009 11:01
Niisuguseid seeni nagu puravikud, punapuravikud ja samblapuravi- kud ja kuuseriisikad ma eraldi ei kupata. Väga hoolikalt pesen seened jooksva vee all. Marineerimiseks valin väikseid seeni, et ei peaks neid lõikuma. Sinna vette, kuhu ma panen seened kee - ma, lisan kohe kõik marinaadi jaoks vastavad maitseained, sest siis säilib marinaadil õige seenemaitse. Suhkrut ja äädikat panen alati oma maitse järgi. Marinaad on mul alati magus-hapu. Minu tuttavad kõik kiidavad minu tehtud seeni.
õgard 22.aug 2009 22:25
aga äädikas tõmbab hiljem tugevalt tagasi hoidise sisu imeb sisse,nt. kui teed maitse järgi paraja marinaadi,siis pärast küll vähevõitu.
12