Supid

Tume veiselihapuljong

Keskmine hinne: 3.5 Allikas: MTÜ Liivimaa Lihaveis
Kord suuremas koguses keedetud veiselihapuljongil on palju häid kasutamisviise. Antud kogusest valmib 3 kuni 4 liitrit puljongit.
Valmistusaeg: üle 60 min
Kogus: 1 portsjon
1. Ehtsa puljongi valmistamiseks tuleb konte maitse ja värvi tugevdamiseks enne ahjus röstida. Selleks eelsoojenda ahi 220 kraadini, aseta rest keskele ja siis pane ahjupannile kõigepealt porgand, seller, küüslauk ja sibul. Nende peale kondid ja rösti umbes 1 tund, korra konte keerates, kuni need on pruunistunud. Kui kontidest on tulnud rasva, jäta see pannile, tõsta supijuurikad ja kondid tangidega suuremasse supipotti ja lisa külm vesi, nii et see kataks konte umbes 12 cm.
2. Lase potitäiel keskmisel kuumusel keema tõusta, eemalda vaht, kui seda tekib ja seda enamasti esimese pool tunni jooksul tekib, ja seejärel lisa soovi korral tomatipasta, loorber jt maitsetaimed. Alanda temperatuuri selliseks, et vedelik vaid õige õrnalt keeb. Keeda nõrgal kuumusel umbes 5 tundi või enam, kuni puljong on aromaatne, hõrk ja tumeda värvusega. Seejärel võta tihe sõel või kurnariie ja kurna puljong teise anumasse, surudes supijuurikatest võimalikult palju mahla välja.
3. Külmal aastaajal on hea panna seejärel pott kiireks jahutamiseks lumehange või lasta kraanikaussi külma vett ja jahutada puljong seal. Kiire jahutamine on pikemaajalise säilitamise eelduseks.
4. Pärast puljongi täielikku jahtumist eemalda sinna peale tekkinud valge rasvakord.
5. Nüüd on edasi tegutsemiseks kaks võimalust:
•   pane puljong külmakarpidega sügavkülma ja kirjuta silt peale, et puljongisse pole lisatud soola.
•   keeda puljong edasi kontsentraadiks, lisades soola ülesoolamise vältimiseks alles keetmise lõpus. Jahuta maha ja vala näiteks jääkuubikukottidesse või -restidele ja siis sügavkülma.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa