Supid

Seljanka II

Keskmine hinne: 3.44 Allikas: 100 rooga
Seljanka on üks eestlaste lemmiksuppidest. Kui sul on eelmisest söögikorrast jäänud järele looma- või kanaliha, keeda seljankat. Seekord ilma neerude ja viineriteta. Eriti maitsev saab supp marineeritud seentega.
Valmistusaeg: 40-60 min
Kogus: 6 portsjonit
Haki sibulad ja kuumuta paksupõhjalises potis õlis. Lisa tükeldatud lihad ja vorst. Kuumuta 10 minutit segades, siis lisa keev vesi, puljongikuubikud, loorberileht ja pipraterad. Hauta kaane all 15-20 minutit. Sega purustatud tomatid jahuga ja kuumuta eraldi väikeses kastrulis paar minutit. Lisa supile koos tükeldatud kurgi ja ülejäänud ainetega. Hauta veel 5 minutit, siis tõsta pliidilt, kata kaanega ja lase 5 minutit maitsestuda. Vajadusel maitsesta veel soola ja pipraga. Retsept on mõeldud kuuele sööjale. Serveeri koos hapukoore ja sidruniviiluga.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Marion 27.sept 2013 21:57
Minu esimene seljanka ja ei kurda yldse ;-)
uffa 21.jaan 2013 15:33
Täitsa hea. Minu elu esimene seljanka:) Teen vast teinegikord;)
siili jenka 07.dets 2012 22:24
seljanka on üks korralik liha,tomati,hapu-
kurgi ja sibula supp
digit 23.nov 2012 11:21
Vene keeles on seljanka "soljanka" ja nimi tuleb soolalihast, ilma milleta seda suppi algselt ei tehtud.
Huviline 14.mai 2012 15:44
Ehk oskate ka öelda, millist suitsuvorsti jms kasutate ?
Hindaja 25.dets 2011 19:18
Just jõulujääkidest saigi täna supp valmis tehtud! Suures piires järgisin seda retsepti. Mäletan üht retsepti esimese vabariigi aegsest kokaraamatust, kus oli kirjas, et seljanka peab olema "pakslik" ja mõeldud oli seda, et peab olema erinevaid sorti lihasid ja jahu! See retsept on üks vähestest, mis soovitab lisada jahu.
sipsik 21.dets 2011 22:25
See on tõesti super hea seljanka, juba plaanis jõululaua jääkidest uuesti teha ;) Tavaliselt panen suppidele alati peale hapukoort, aga sellele mitte, kuna see oli lihtsalt nii hea ja hapukoor oleks selle maitse ära rikkunud! Soovitan
tobujuss 17.dets 2011 19:41
venelased vanasti ei teadnud ei kappareid ega oliive,tegelikult on supi nimi selski sup,talupojad said rikkuritelt peojääke ja keerasid supi kokku,väga hea supi .Ja mida rohkem lihasorte seda uhkem
vepi 21.juuni 2011 21:45
Proovisime ka teha. Parim seljanka! Päästis kaks peret suurest pohmellist ;)
kõrra 04.mai 2011 15:17
Kui lisada supile veel sinepit , siis on tulemus super !
impro 11.apr 2011 17:49
mustandipõhjaks sobib küll aga tegime omad kohandused.
Peeter 30.märts 2011 22:49
Suppi võib teha igasugustest komponentidest, kuid viineri ja muu vorstiga supp pole enam seljanka. Samuti pole seljankas kartult. Seljanka on vene lihasupp. Seda valmistati juba ammu enne kui kartul ja tomat jõudsid Euroopasse, seepärast neid seljankas polegi Seljanka põhjaks võetakse kurgi-, kapsa- või seenesoolvesi. Just soolvesi, mitte äädikamarinaad. Paraku kurgisoolvett on tänapäeval raske saada, sest kurke ei soolata, vaid marineeritakse. Seega igapäevase seljanka jaoks võib kasutada vett või lahjat marinaadi. Seljan-
kas peab kindlasti olema vähemalt kahte sorti liha (näiteks sea- ja loomaliha) ja kahte sorti subprodukte (näiteks neer ja süda), oliivid, kapparid, kurgid, sibul.
merx 10.jaan 2011 22:03
need, kes neerude vastu siin on, neerusid peetakse üheks gurmeede roaks, peab vaid oskama valmistada, ja seljanka on supp, mille valmistamisele lähebki 4-5 tundi, aga tulemus on seda väärt..õiges seljankas PEAVAD olema neerud, iseasi, kui ei osata neid õieti teha...kõigepealt lõika neerud pooleks, puhasta, ja seejärel pane 2-3 tunniks külma vette likku. seejärel kupata kahes vees, ja voilaaa, hõrgutav lisand ongi valmis. kui on jube isu ja kiire, teen ise ka kiir-seljankat kana, viineri vorstiga, ikka tuleb hea, aga, iga perenaine peaks 7 liha suppi kord proovima.. ;)
Silver 15.dets 2010 19:12
Seljenka põhja?:O
soolapähkel 15.dets 2010 08:08
Eesti elades ostsin aina poest seljanka pöhja.Nyyd elades Soomes pole seda vöimalik osta ja kodused tahtsid kangesti seljankat saada. Tegin siis selle retsepti järgi ja töesti väga maitsev supp tuli.Nyyd teen nädalas kindlasti korra.Ja yllatav on seegi, et meie soome tuttavad, kellele enne pakkusin "makkarat", nyyd kysivad seda punast suppi - pidi hea olema
soolapähkel 15.dets 2010 08:08
Eesti elades ostsin aina poest seljanka pöhja.Nyyd elades Soomes pole seda vöimalik osta ja kodused tahtsid kangesti seljankat saada. Tegin siis selle retsepti järgi ja töesti väga maitsev supp tuli.Nyyd teen nädalas kindlasti korra.Ja yllatav on seegi, et meie soome tuttavad, kellele enne pakkusin "makkarat", nyyd kysivad seda punast suppi - pidi hea olema
Kontra 07.nov 2010 18:50
:D :D:D
Kontra 07.nov 2010 18:48
Olen seljanka parim fänn.:D
Silver 06.nov 2010 13:04
seljanka on tõesti maitsev!:) See viiner ja kartul maisteb mul sealt kõike rohkem.:D
getter jaani 19.juuni 2010 18:59
ma lähen seda tegema
wilson15 19.apr 2010 17:19
lihtsalt parim seljanka!
Gleissy 29.märts 2010 22:31
Mina tegin oma elu esimese seljanka just selle retsepti järgi ja jäin väga rahule! Iga järgneva korraga olen küll pisut täiendanud ning lõpuks sain selle tõeliselt oma maitse järgi ära tuunitut. Loomaliha asemel kasutasin 2 seakeelt ja juurde lisasin paar viinerit, paar kartulit, 0.5 tl cayenni pipart ja kindlasti 1-2 tl suhkrut! Meganämma! :P:D:A:Y
Mari 05.märts 2010 13:34
Kas selle loomaliha all on mõeldud siis ka nt hakkliha :D:D
Atsinna 29.dets 2009 08:34
Ei ole süda, pakun pigem kanaliha. Sink on koostises minul alati. Ja ilma neerudeta ega oliivideta ei tee seljankat. Kui just 7 lihatoodet kokku ei tule, siis 5-6 ikkagi. berit: kas oled üldse neerusid maitsenud või ei oska neid puhastada?
Muhkel 28.dets 2009 11:13
Neerud on tõepoolest üks klassikalise seljanka komponente, algul ikka lisasime, aga mitmed külalised on nina kirtsutanud. Kusjuures supp söödi algul ära ja kiideti. Kui hiljem jutuks tuli, et neerud ka olid sees, siis edaspidi kogu aeg küsitakse, et kas neeru panite. Kui jah, siis ei sööda. Nii olemegi loobunud. Tegelikult, kui ikka paneks ja valetaks, et ei ole, küll siis süüakse. Aga mis jäi siin retseptis mainimata - keel. Soovitavalt loomakeel, ise panen paraku seakeelt, tuleb siiski odavam. Ja mitte looma või sealiha, vaid looma JA sealiha. Liha peab olema seitset sorti - loomaliha, sealiha, suitsuvorst, keel, neerud, viiner - mis seitsmes oli, ei tule meelde, äkki süda.
12