Suupisted

Leibjuust ehk Ahja juust

Keskmine hinne: 3.5 Allikas: Maire Suitsu Autor: Toidutare
Serveeri soomlaste kombel magusroaks koos murakamoosiga või pruugi suupistena, näiteks koos mõne tervamaitselise võide või salatiga.

Paljude lemmikut, mida meil müüdi Ahja juustu nime all, nimetavad soomlased leibjuustuks. Nemad küpsetavad ehk lõõmutavad leibjuustu poolkallakile asetatud puitlaudadel kamina- või lõkketule kuumuses. Meie võiksime katsetada alljärgnevat viisi.
Valmista toorjuust tavapärasel viisil, segades kokku soola, hapu ja rõõsa koore ja kuumutades kuni valgu väljakalgendumiseni. Leibjuust saab koore pruukimisel mahlasem ja maitsvam, kuigi võib võtta ka lahjemad komponendid. Nõrutamisel jäta mass tavapärasest veidi niiskemaks.
Aja praeahi kuumaks. Tõsta juustumass fooliumiga kaetud ahjuplaadile ning vormi umbes sentimeetri paksuseks piklikuks nelinurgaks või ovaaliks. Vajuta pind spaatliga tasaseks.
Küpseta juustu grillelemendi all umbes 20 cm kaugusel, kuni juustu pinnale ilmuvad pruunid täpid ja laigud. Keera teine külg ja küpseta ka see pruuniks. Võta ahjust ja lase jahtuda.

Hea teada!
Lapimaal pannakse juustutükikesed suure kruusi põhja ja kallatakse kuum kohv peale. Kui kohv joodud, süüakse juust peale.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
... 04.märts 2010 15:36
jahh kaua tuleb keeta seda massi ????
kiisu68 01.aug 2009 21:52
Tegin ka. Maitselt väga hea, kuid välimuselt teistsugune kui muidu Lapi juust. Kui kaua umbes võtab keetmine (äkki keetsin liiiga kaua või liiga vähe)? Kui kaua peaks umbes nõrguma? Juhend, et jätta tavapärasemast niiskemaks, ei ole eriti selge. Ja lõpuks. Kui kaua umbes ta küpseb? Ootasin, ootasin täppide-laikude tekkimist. Ei tulnudki. Ainult servad läksid tumepruuniks. Kindlasti tahan veel teha, kuid ehk keegi vastab mulle. Tänud ette:)
Sonera 17.veeb 2005 13:59
Juust on tehtud ! Jahtub alles aga nii palkju kui fooliumi küljest näksisin oli hea. Tegu oli see ümber keerata. Jäi kõik servadest fooliumi külge kinni. Keerasin siis nii nagu rullbiskviidi taigent. Teisele paberile :) ja taas ahju !
Sonera 17.veeb 2005 13:55
Lisaksin omalt poolt veel retsepti: LEIBJUUST KOHVIS leibjuustu 1 dl kanget kohvi 1 spl suhkrut 1 dl vahukoort 1 tl suhkrut Lõika juust kangideks ja aseta madalasse ahjuvormi. Kalla peale suhkruga maitsestatud kohvi. Küpseta 200'C:s u. 30 min. Serveeri kohe suhkruga maitsestatud vahukoorega.
Sonera 07.veeb 2005 10:10
Nami.Ostan seda juustu tihti ja mulle meeldib seda süüa astelpaju moosiga. Sobib ka punasesõtra moos/tarrestis või mis iganes, mis just kellegile maitseb. Soomlane sööbki seda leibjuustu põhiliselt moosiga. See kohviga söömine on mulle midagi uut ! Nädala sees ei jõua aga luban et laup. pühap. teen ise ära :)
1