Arbuus

  • Ladina k: [ Citrullus vulgaris Schrad. ]
  • inglise k: watermelon
  • saksa k: Wassermelon
  • rootsi k: vattenmelon
  • soome k: vesimeloni

Arbuus pärineb Aafrika mandrilt, mis kannab ka nime maasikapuu. Enamik sorte sisaldab 10% ja enamgi suhkrut, viljaliha on veerikas, sisaldades kuni 95% vett. Mineraalaineid ja vitamiine sisaldab suhteliselt vähe. Valminud viljaliha on punane, harvem valge või kollane. Viljad on kujult ümmargused või elliptilised, värvuselt enamasti rohelised. Söögiarbuusi pinnamuster ja värvus võivad olla väga mitmekesised, nad on sortide eristamise tunnusteks.
Arbuus säilib hästi ja tal on tugev koor, on hästi transporditav. Viljaliha maitse on õrn ja magus.  Tarvitatakse peamiselt värskelt nagu melonitki. Seemnetest valmistatakse õli, mida kasutatakse kondiitritööstuses. Säilitada tuleks jahedas kuivas ruumis, külmkapis mitte rohkem kui nädal. Arbuusi säilitatakse ka soolatult ning sellest tehakse siirupit ehk arbuusimett.

Hea teada!
Küps arbuus kõmiseb sõrmenukkidega koputamisel õõnsalt, sest küpsed seemned tõmbuvad viljalihast eemale ja tekib tühi ruum, mis tekitab kaja. Toores arbuus ei kaja vastu, sest seal pole veel tühja ruumi. Ka jälgi, et arbuusil oleks olemas nnheledam laik, mis viitab õigele saagikoristuse ajale. Kui selline laik puudub, on arbuus vähem magus, nopitud põllult toorena ning see on järelvalminud.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa