Aniis

  • ladina k: [ Pimpinella anisum L. ]

Aniisi kodumaaks peetakse Egiptust, Lähis-Ida ja Vahemere idakallast. Aniisile sarnased on apteegitill ehk fenkol, aedtill, köömen ja vürtsköömen, mis kõik kuuluvad samuti sarikaliste sugukonda. Maitseainena kasutatakse aniisil peamiselt seemneid. Selleks korjatakse taimed augustis-septembris (veidi enne täisküpsust) ning lastakse neil kimpudesse köidetuna järelvalmida. Aniisil on seedimist soodustav toime. Lääge ja õhuline maitse.
Aniisi värsked või kuivatatud lehed sobivad hästi suppidele, salatitele ja kastmetele.  Peale viljade tarvitakse ka sarikaid. Neid kasutatakse köögiviljade soolamisel ja marineerimisel. Aniisi noored lehed sobivad õunasalatite maitsestamiseks. Aniisiga on võimalik kõrvaldada mõningate toiduainete ebameeldiv või spetsiifiline lõhn. Selleks lisatakse aniisi toiduainetele töötlemise ajal või toidule selle valmistamise algul. Pärast soovimatu lõhna kadumist aniis eemaldatakse ning lisatakse valmistatavale roale sobivaid vürtse. Aniisiseemnete abil on võimalik kõrvaldada taimeõlide, liha- ja kalalõhna. Näiteks saab tavalisest päevalilleõlist valmistada oliiviõli imitatsiooni. Selleks vala kuiva soojendatud kastrulisse kuni 2 cm paksune kiht päevalilleõli ning kuumuta. Soojale õlile lisa umbes teelusikatäis aniisiseemneid. Õli kuumutatakse, aga hoidu keetmisest, kuni ta muutub heledaks, kurna ja jahuta. Selliselt töödeldud päivalilleõli omandab oliiviõli aroomi. Aniisiseemneid säilitatakse kuivatatult.
Meil müügil olev aniis on enamasti harilik tähtaniis, mis pärineb Hiinast. Selle maitse on intensiivsem ja piprasem ning toidule piisab paari seemne lisamisest, et maitse huvitava marjundi saavutaks.  Tähtaniisist saab valmistada ka teed mis mõjub toniseerivalt nii seedimisele kui närvisüsteemile.
Aniisiseemneid kasutatakse suppide, kala, aedviljade ja tee maitsestamiseks. Aniis sobib hästi ka kompottide, kookide, pirukate, leibade ja isegi marjapüreede või -hoidiste maitsestamiseks. Aniis kuulub ka garam masala koostisesse.Tähtaniis kuulub Hiina köögis viie-vürtsi segusse (five spice powder) koos apteegitilli, nelgi, Hiina kaneeli (cassia, vaata sõnastikust ka Hiina kaneelipuu) ja Sichuani pipraga.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa