Arahhis

ingl peanut

  • Hernega ühte sugukonda kuuluv maapähkel kasvab tänapäeval kogu maailma subtroopilistes ja troopilistes piirkondades.
  • 1950. aastatel müüdi Hiina, hiljem ka arahiispähkliks nimetatud eksootilist "pähklit" meil puhastamata kujul. Kortsunud beeži paberiga sarnanev, sõrmede all kergesti murendatav piklik ümbris (õigemini küll kaun) varjas kaht otsakuti paiknevat tuuma. Koore õnarustes võis mõnikord leida savise pinnase pudemeid, mille päritolu tookord küll ei osanud ära arvata, sest kes siis oleks uskunud, et pähkel kasvab mullas!
  • Maapähkleid müüakse nii röstitud ja soolatuna kui töötlemata kujul, ehkki juba puhastatud kujul. 15 minutit ahjuplaadil 150° juures röstitud maapähkel maitseb võrratult paremini kui toores, ka on sellist pähklit lihtsam kestadest puhastada. Maaopähkleid saab edukalt röstida ka tavalisel pannil.
  • Töötlemata pähkleid võite proovida ka kasvatada, pistes pähklid lillepotti umbes 5 cm sügavusele. Kui seeme on idanemisvõimeline, õnnestub teil jälgida selle omapärase taime kasvutsüklit, mis kestab kokku umbes 6 kuud. Täiskasvanud taime alaosas tekivad õrnad õied, mis ennast ise tolmutavad. Seejärel arenevad õitest kaunad, mis allapoole vajudes mulda tungivad, et seal oma arenemisprotsessi jätkata. Kui kauntel mulda peitumine ei õnnestu, näiteks on pinnas selleks liiga kõva, siis lõpetab  taim elutegevuse ja kukutab ennast kaunte peale, püüdes nõnda oma järglasi kaitsta ja varjata. 
  • Maapähklis, nagu pähklites ikka, on tohutul hulgal taimseid valke ning väärtuslikke mineraalaineid ja vitamiine, kuid ka energiasisaldus on maapähklil kõrgem kui suhkrul, rasva aga on pähklis enam kui vahukoores. Soolatud-röstitud pähklite puhul lisandub veel ka kõrge soolasisaldus. Pole mingit kahtlust, et vaestes arengumaades on maapähkel valgu- ja energiarikka toiduainena igati omal kohal. Heaoluriikides seevastu on maapähkel ja sellest tehtud maapähklivõi pigem üheks rasvtõve ja ülekaalu põhjustajaks.
  • NB! Riknenud ehk oksüdeerunud maapähklite söömine võib tekitada tõsiseid tervisehäireid mitte ainult inimestel, vaid ka loomadel.

    KASUTAMINE
    Kulinaarias on maapähklil mängida võimas roll. Ameeriklaste lemmiku, maapähklivõi, kõrval kasutatakse neid suppides, salatites, linnulihast ja kalast roogade juures. Eriti hästi maitsevad maapähklid hautistes. Indoneesias on arahhis satay kastme üks põhikoostisosi, nagu ka meile võõrama, aga Indoneesias väga levinud gado gado kastme omas. Viimane on kookospiimapõhine,  küüslaugune  ja piprane.
    Arahhis on ka hea õliallikas. See toiduõli kannatab kõrgeid temperatuure ning on üsna neutraalse maitsega. Hea toiduõli.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa