Bambus

Ladina k: [Bambuseae]

• Bambus on kõrreliste sugukonda kuuluv mitmeaastaste igihaljaste puittaimede rühm.

• On teada umbes 92 perekonda üle 1000 liigiga, mis kasvavad kõik lähistroopilistes ja troopilistes piirkondades.

• Bambused on kõige kiiremini kasvavad puittaimed maailmas: kasvukiirus võib päevas ulatuda 91,5-122 cm-ni, tunnis aga 3,9-5 cm-ni. Nende ülikiire kasv on tingitud omapärasest risoomivõrgustikust, ning sõltub suuresti kasvupinnasest ja kliimatingimustest.

• Bambuspuitu ehk bambust kasutatakse eriti ehitusmaterjalina. Mõnede bambusliikide seemneid ja noorvõsusid tarvitatakse toiduks.

• Enamjaolt süüakse maa seest alles tärganud võrseid. Oluline on see, et võrsed ei muutuks roheliseks, sest siis halveneb nende maitse (muutub mõrkjaks) ning kaob õrn, krõmpsjas koostis. Söögiks kogutud koonilise kujuga bambusevõrsete pikkus küünib paarikümne, läbimõõt aga viie kuni seitsme sentimeetrini. Enne söömist tuleb võrseid tingimata töödelda. Esmalt eemaldatakse kasvu tipus paiknevad peened, kuid väga teravad harjased. Toiduks tarbitavaid võrseid tuleb kindlasti vees keeta, sest toored bambusekasvud sisaldavad tsüanogeenseid glükosiide, mis sissesöödult on inimesele toksilise toimega, suurtes kogustes aga lausa eluohtlikult mürgised.

• Euroopa turule jõuavad bambusevõrsed kas marineeritult, soolatult, suhkrustatult või säilitatuna omas mahlas, õlis või lahjas alkoholis, kusjuures vormilt on nad säilelahuses kas kuubikute, viilude või ribadena. Kui bambusevõrsete konserv on avatud, võib seda nädala jagu külmikus hoida, kuid tuleb veenduda, et kasvud oleksid üleni vedelikukihiga kaetud.

• Põhitoitainetest leidub nendes 90% vett, 5–6% süsivesikuid koos kiudainetega, 2–3% valke ja väga vähe rasvhappeid. Hoopis mitmekülgsem on bambus mineraalide ja mikrotoitainete poolest.

• Toidulauale rändavad muudki bambuse osad. Peale võrsete kogutakse bambuselt periooditi ka suhkrurikast magusat mahla. Sellest omakorda valmistatakse kääritamisega kas õlut või veiniäädikat, samuti kõlbab mahl erisuguste kastmete sisse. Suhkruküllasest bambusemahlast saab teha karastusjooke.

• Kõige rohkem kasutatatakse bambusevõrseid Hiina köögis. Maitselt võrdlemisi mahedad bambusevõrsed sobivad hästi teiste aedviljade, mitmesuguste lihatoitude, seente ja paljude maitseainetega. Ka roogade olemuse suhtes pole bambus pirtsakas, seda võib leida suppides, vokk-, paja- ja vormiroogades. 
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa