Tähtaniis

 

 

 

 

Hiinast pärinev, Siberis ja Abhaasias levinud taim kivirikuliste sugukonnast. Lehti tarvitatakse tee aseainena, vilju maitsestamiseks


ladina k:[ Illicum verum ]
Päritolu:Kagu -HiinastTähtaniisi saadakse magnoolialiste sugukonda kuuluvalt tähtaniisipuult. Kuigi selle madalakasvulise igihalja puu kodumaa on Kagu - Hiina, on ta kui kultuurtaim levinud ka teistes Kagu - Aasia maades (Vietnam, Filipiinid). Vürtsina kasutatakse tähtaniisipuu vilju(Fructus anistellati), mida kogutakse veidi enne täisküpsust. Tähtaniisipuu vili koosneb tähtjalt asetunud kaheksast (7-12) osaviljast (kulinaarias nimetatakse neid aniisiküünekesteks). Osaviljad on kujult süstjad, jäigad, tumepruunid. Jahvatatud tähtaniis on sõmer kollakaspruun, kohati bordoopunase helgiga pulber.
Maitselt on tähtaniis kibe-magus,lõhna poolest meenutabaniisi. Siiski on tähtaniisi aroom palju peenem ja varjundirikkam kui aniisil. Tähtaniis sisaldab saflooriõli, mille lõhn tuleb esile toidu kuumutamisel. Tal puudub aniisile omane lääge maitse. Seepärast pole õige kasutada tähtaniisi asemel aniisi ja vastupidi.
Et tähtaniisi lõhn on palju varjundirikkam ja sobib hästi teiste vürtsidega, siis kasutatakse teda palju sagedamini kui aniisi. Erakordselt peene javürtsika lõhna annab ta magusatele kohupiimatoitudele. Kirsikompotile ja ja - keedisele lisatud tähtaniis aitab säilitada kirsside loomulikku värvi, tugevdab hoidise lõhna ning soodustab säilimist. Magustoitudele lisatakse 5-10 minutit enne toidu valmimist. seejärel kaetakse keedunõu kaanega ning lastakse tõmmata. Tähtaniisi kasutatakse mitmesuguste alkoholsete ja karastujookide valmistamisel. Iseseisva vürtsina harvem, mitmesuguste vürtsisegude koostises lisatakse teda Lääne - Euroopas, eriti Prantsusmaal, paljude viina-, nastoika ja liköörimarkidele. Kagu - Aasias valmistatakse aniisijooki. Puuviljade ja marjade marineerimisel kasutatakse tähtaniisi üsna harva ning ka siis vaid koos teiste maitseainetega. Läänemaades maitsestatakse lihatoite tähtaniisiga harva, Hiinas, Jaapanis, Koreas ja Kagu - Aasias on see aga tavaline. Eriti hästi sobib tähtaniis faasani ja kanaprae maitsestamiseks: ta annab neile pikantse lõhna ning muudab liha õrnaks ja mahlakaks. Jahvatatud tähtaniisi puistatakse lihale küpsetamise ajal nagu sool. Kompottidele ja kissellidele lisatakse 1,5 liitri kohta 1-2 aniisiküünt, või 1/4 teelusikatäit jahvatatud aniisi lihatoitudele. 2-3 korda rohkem, kuni 1 gr toiduportsjoni kohta. Kagu -Idas ja Kaukaasias lisatakse tähtaniisi koos teiste vürtsidega (küüslauk, sibul) mitmesugustele riisi ja munatoitude juurde antavatele kastmetele.
Kuivatatult

 

 

 

 

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa