Rooskapsas

ladina k: [Brassica oleracea var.gemmifera L.]

  • Rooskapsal moodustub kõrge vars (30-90cm), mis lõpeb pead mittemoodustava ladvapungaga. Varrel asetsevad spiraalselt pikavarrelised lehed, mille kaenlas tekivad 1-5 cm-se läbimõõduga peakesed. Rooskapsas talub pikka aega -10º ja veel madalamatki temperatuuri, on eriti kõrge toiteväärtusega ning rohke vitamiinide ja mineraalsoolade sisaldusega. Saak koristatakse vastavalt tarvitamisele järk-järgult. Koristamist alustatakse siis, kui alumised peakesed on täiskasvanud. Lõplikult koristatakse rooskapsas oktoobri lõpul või novembri algul.
  • Toiduks tarvitatakse peale peakeste ka ladvapunga. Rooskapsas on põhiliselt hilissügisel ja talvel kasutatav köögivili. Rooskapsa peakesed närbuvad kiirest, sellepärast peab neid tarvitama kohe pärast varre küljest eemaldamist. Peakesed pesta ja eemaldada pealmine kolletunud ja närbunud lehed. Et peakesed jääksid terveks, peab neid keetmisel ettevaatlikult segama, soovitavam on keedunõu raputada.
    Keldris säilitamiseks raiutakse rooskapsas juurekaela lähedalt maha, kõrvaldatakse lehed ning torgatakse varre otsa pidi niiskesse liiva. Sobib ka sügavkülmutamiseks.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa