Murulauk

  • ladina k: [Allium schoenoprasum]
  • inglise k: Chives
  • saksa k: Schnittlauch
  • rootsi k: Gräslök
  • soome k: Ruoholaukka, Ruohosipuli

Päritolu:Aasia ja Euroopa
Murulauk on laia tsirkumpolaarse levikuga taim. Põhja ja Lääne-Eesti loopealseil ja kuivades kadastikes kasvab madalakasvuline murulaugu teisend (A. schoenoprasum var. alvarense), mida toidutaimena tavaliselt ei kasvatata. Leherohkemad ning suuremakasvulisemad on aga murulaugu teisendid A. schoenoprasum var. schoenoprasum ning A. schoenoprasum var. sibiricum. Murulauk sai populaarseks alles keskajal, mil teda hakati ka aedades toidutaimena kasvatama. Päikesele avatud huumusrikka substraadiga peenral edeneb ta ideaalselt. Kauneid roosasid õisikuid külastavad meelsasti mesilased. Otstarbekas on paljundada murulauku kevadel jagamise teel. Maitserohelisena salatites ja kastmetes. Toitude maitsestamisel lisa peenestatud murulauk peale roa termilist töötlemist. Toidutaimena on kasutusel kõikjal. Murulauku võib hakitult lisada kartulipüreele, hakklihatoodetele, pitsadele, pirukatäidistesse, majoneesi maitse parandamiseks, kõikidesse salatitesse ja loomulikult iseseisvana, võileiva katteks (nn roheline või) jne. Maitsev kalaroogade kaaslane. Toitude maitsestamiseks lisa murulauk alles peale roa termilist töötlemist või kaunistuseks juba valmis roale, muidu lähevad vitamiinid kaotsi. Murulauk säilib külmikus 3-4 päeva. Pikaajaline säilitamine- hakitult külmutud; lühiajaline- märga paberisse keeratult. Külmikus saab murulauku säilitada 3-4 päeva.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa