Kurk

  • ingl.k: Cucumber
    ladina k:[Cucumis sativus L.]

Päritolu: Ida-Aasia

Kõikidest köögiviljadest on kurk kõige suurema vee sisaldusega (95-97%) ja kõige madalama kalorsusega, kuid teda hinnatakse hea maitse ja organismile vajalike mineraalsoolade sisalduse tõttu. Kurk on C-vitamiini, B- rühma vitamiinide ja karotiini rikas. Kõiki neid vitamiine leidub koores ja vahetult koore all. Kurkide hapendamisel säilivad vitamiinid hästi.

Rahvameditsiinis kasutatakse kurki ka ravimina. Kurgimahl sisaldab aineid mis takistavad soolade ladestumist ja kristalliseerimist organismis. Kurgimahla mähiseid kasutatakse raskesti paranevate haavade puhul. Iluravihendina kasutati juba vanas kreekas. Noori kurke on soovitav kasutada koorimata, sest koores leidub rohkem C-vitamiini ja ka karotiini kui sisus. Kurgid pesta harjaga voolava vee all ja tükeldada vastavalt toidule. Kui koorid kurke, alusta keskelt otsa poole, et mitte soodustada mõruainete levimist üle kurgi.

Säilitatakse hapendatult, soolatud, konserveeritud.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa