Sidrunikoor

ladina k: [ Citrus limon ]

  • Päritolu:Vahemeremaadelt
  • Sidrun on üks vanemaid kultuuritaimi üldse. Praegu kasvatatakse sidrunit kõikjal subtroopilise kliimaga aladel. Vanad kreeklased ja roomlased sidrunikoore maitseomadusi ei hinnanud: antiikajal tarvitati üksnes sidrunimahla. Alles keskajal hakati sidrunikoort kasutama maitseainena. Koor tuleb eemaldada võimalikult õhukese koorealuse valge kihita. Erinevalt pomerantsist löigatakse sidrunil koor ära spiraalse lindina. Liiga paksult löigatud koor on kuivanud ebaühtlaselt ja on kollakas - pruuni värvusega, küpselt sidrunilt võetud õhuke koor aga säilitab ka kuivatatult sidrunkollase tooni.
  • Maheda maitseline.
  • Sidrunikoort kasutatakse rohkem kui pomerantsikoort: lisatakse köögivilja-, liha-, kalasalatitele ning külmadele salatikastmetele. Parandatakse peedi- ja spinatisupi-, kapsa- ja borshi maitset, lisatakse külmadele suppidele. Supile lisatakse sidrunikoor vahetult enne valmimist või kohe- kohe pärast tulelt võtmist (viimasel juhul lastakse supil kaane all mõni minut tõmmata). Omapärase maitse annab sidrunikoor liha- ja kalakastmetele ning hakklihast ja kalast valmistatud toitudele (rulaad, pikkpoiss, täidetud kala). Lihale, eeskätt vasikalihale lisatakse riivitud või jahvatatud sidrunikoort 1-2 minutit enne või kohe pärast toidu valmistamist. Sidrunikoorega maitsestatakse ka mitmesuguseid pagaritooteid ja magustoite. Kuna sidrunikoores sidrunihape puudub, annab see toidule üksnes lõhna, mitte aga hapu maitse.
  • Säilitatakse kuivatatult.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa