Uudiskiri Instagram Facebook
 
Sõnastik

Talisibul


ladina k:[A. fistulosum]
Päritolu:SiberistTalisibula rohelised lehed ehk pealsed on kevadel avamaal varasemaid köögivilju. Vähenõudlik kasvatamisel ja võimaldab mitmekordset saagikoristust. Toitevärtuselt on võrne hariliku sibula pealsetega. Ta on külmakindel, kasvu asukoht võib olla 4-5 aastat sama kohapeal. Talisibul (A. fistulosum) on kultuurtaim, looduslikult teda ei esine. Hiinas on talisibulat kasvatatud juba 2000 aastat, kuid Euroopas sai ta tuntuks alles 16-ndal sajandil. Vastupidava ja külmakindla liigina on ta Eestiski populaarne. Talisibul alustab kasvu väga vara, kohe peale lume sulamist ja maapinna tahenemist. Ta on üks varajasemaid toidutaimi aias. Paljundada saab talisibulat nii seemnetega kui ka kevadel jagamise teel. Värskes talisibulas on rikkalikult kaaliumi ja vitamiini C, lisaks veel rauda, tsinki, fosforit ja foolhapet. 100-s grammis talisibulas on 90,5 % vett, 1,9g valke, 0,4g rasva, 6,5g süsivesikuid, 1,7g kiudainet ja 34 kalorit.
Ka maitse poolest on ta harilikust sibulast mahedam.
Sobib suurepäraselt suppidele, salatitele jne.
PrindiSoovita sõbrale Instagram
Kommentaare 0

KOMMENTAARID

Lisa kommentaar

Uued retseptid

Brokoli-juustusupp

Püreesupid
Brokoli-juustusupp