Tšilli

  • ingl.k: Chilli
  • ladina k: [ Capsium ]

Päritolu: Kesk- ja Lõuna Ameerikast

NB! Ettevaatust kasutamisel!

Kõik tšilliliigid ja paprika pärinevad ühest ja samast algsest liigist- linnupiprast. Vastavalt sordile on ka viljad ümarad või otsast teravnevad. Kaunad võivad olla eriväravi, kas rohelised, kollased või punased. Rohelised kaunad on lõpuni valmimata, kollased ja oranž muutuvad pikapeale punaseks. Olenevalt sordist on pipraid vürtsikalt teravatest kuni põletavalt tulisteni. Kuivatatud tšilli on teravama maitsega kui värske. Kasutatakse toitlustuses ja meditsiinis. Rohkesti leiab tšillipipar kasutust aasia köögis, eriti tai toitudes. Samuti annab tšilli oma õige teravuse ka Ladina-Ameerika, Mehhiko, Kesk-Euroopa ja Kariibimere äärsete maade toitudele.

LIHATOIDUD: grillliha, praeliha, hautatud liha
KALATOIDUD: grillkala, praetud kala, vähilised
TAIMETOIDUD: oatoidud, salatikastmed, tomatitoidud
KÜPSETISED: tacod, tortilladele
VEEL SOBIB: munatoidud, risotto.

Tšilli korrastab vereringet ja hävitab baktereid.
Värske tšilli seisab külmkapis nädalaid. Kuivatatult säilib pimedas ja kuivas.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
A 03.veeb 2015 18:14
Inglis keeles ei ole Chilli vaid on Chili, ühe l tähega ;)
1