Pikk kollajuur

  • ladina k: [ Curcuma longa ]

Pärineb Aasiast. Kollajuur on ingveriliste sugukonnda kuuluv mitmeaastane rohttaim.

Pikka kollajuurt kasvatatakse Indias, Sri - Lankal, Indoneesias, Lõuna - Hiinas, Jaapanis, Filipiinidel, Madagaskaril, Riunioni saarel ja Haiitis. Kollajuurt kasvatatakse ka Taga - Kaukaasias. Vürtsina tuntakse kurkumijuurikat juba üle kahe ja poole tuhande aasta. Esialgu kasutati teda Indo - Hiinas ja Indias. Esimesel sajandil sai ta tuntuks ka Kreekas. Kreeklased nimetasid kollajuurt kollaseks ingveriks. 16-17. sajandil tunti kollajuurt Lääne - Euroopas nimetuse all TERRA MERITA (õilis muld). 18. sajandi paiku hakati teda nimetama kurkumiks (araabiakeelse nimetuse latiniseeritud kuju). Kesk-Aasias tuntakse ZARTShAVA'NA nime all. Hiinasse jõudis kollajuur neli sajandit hiljem kui Euroopasse. Praegusel ajal peetakse Hiinas kasvatatavaid kollajuure sorte parimateks ning nad on maailmaturul väga hinnatud ja haruldased. Vürtsina kasutatakse kollajuure risoomi pikki kõrvalharusid (sekundaarset risoomi), mida keedetakse koos eriliste värvainetega, ning mis seejärel kuivatatakse ja kooritakse.

Valmisvürts on oranzhi värvuse ja sarvjalt läikiva murdepinnaga, kõva ja väga tihe, veest raskem, väga meeldiva peene omapärase lõhnaga.Müügil on tavaliselt jahvatatud kollajuur. Kollajuure perekonda kuulub ligi 40 liiki.

Nõrgalt kõrvetava ja kergelt kibeda ingverimaitsega.

Vürtsina kasutatakse peale pika kollajuure veel kolme liiki: LÕHNAV KOLLAJUUR, TSITVERIJUUR, ja VALGE KOLLAJUUR.

Säilitatakse kuivatatult.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa