Merikapsas

ladina k: [ Crambe maritima L. ]

  • Päritolu:Inglimaalt
  • Merikapsast leidub looduslikult Lääne-Eesti liivadel. merikapsast tarvitatakse toiduks Atlandi ookeani äärsetes maades, peamiselt Inglismaal, kus teda esineb rohkesti looduslikult. Musta mere äärsetes maades kasvab teisi merikapsaliike (Crambe tatarica) ja (Crambe orientalis), mida samuti kasutatakse toiduks. Merikapsast on väga sobib kasvatada püsiköögiviljana. Kõik on söönud kapsast, meie tavalist valget peakapsast. Kuid igaüks ilmselt ei tea, et ka meie looduses kasvab üks täiesti söödav kapsas. Tõsi küll, teda nimetatakse merikapsaks. Samuti ei ole tema maitse nii suurepärane kui valgel peakapsal. Ta on maitselt küllaltki kibekas, ent siiski söödav, tahab lihtsalt harjumist. Samas on tema lihakates lehtedes peidus mitmeid kasulikke toitaineid ja vitamiine. Eriti tasuks aga esile tõsta merikapsa lehtede kõrget vitamiini B1 taset. Korralikult merikapsataimelt võib aastas saaki lõigata kolm või neli korda. Kasvab klibusel ja kruusasel rannal, rannaniitudel, kohtades, kus juured ulatuvad soolase mereveeni. Levinud Läänemere, Musta mere ja Atlandi ookeani Euroopa rannikul kuni Kesk-Rootsini. Eestis esineb kohati, peamiselt läänerannikul, ka saartel, Põhja-Eestist on teada vaid üksikuid leiukohti.
  • Kibeda maitsega.
  • Toiduks tarvitatakse kevadel avamaalt saadud noori lehti ja pleegitatud võrseid. Talvel ja varakevadel kasvatatakse teda kasvuhoones. Sobib hautatult, kastmetes, temast võib valmistada suppi ja toorsalatit. Noori lehti ja võsusid võib tarvitada toiduks nii toorelt kui keedetult, kuid maitselt on valgest peakapsast kibedam. Mõnel pool kasvatatakse ka aedades. Lehed sisaldavad rikkalikult vitamiini B1, seemned õli. Hea meetaim. Sobiks katsetamiseks loomasöödana.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa