Dipikastmed ja dippimine

  • inglise k: dipping sauces
  • soome k: dippikastikeet

Dipikastmed on paksud, hästi maitsestatud külmad kastmed, mis võivad sisaldada hapukoort, majoneesi, jogurtit, ketshupit, tomati- või sojakastet, köögiviljatükikesi või -püreesid ja veel palju muudki.
Vanemad kulinaarialeksikonid ja ka mitmed tänapäevased soliidsed teatmeteosed näivad eelnimetatud märksõnu lihtsalt ignoreerivat kui mitteväärikaid. Sellele vaatamata on dippimine täiesti olemas ja tuntud isegi Maarjamaal, mille piirid on suurele maailmale avatud olnud alles lühikest aega.
Mõnikord on dipikastmeteks põhiroogade juurde mõeldud toredalt tükilised salsad või paksuvõitu vürtsikad tshatnid, väga populaarseks dipikastmeks on muutunud kreeka tzatziki. Sama saatus on tabanud ka kuulsat Mehhiko avokaadokastet guacamole. Poest võite osta ka dipikastmete pulbreid, segada need hapukoore või jogurtiga ning poole tunni pärast ongi maitsev dipp valmis.
Kõikide eelkirjeldatud ja veel paljude teiste kastmete sisse kastab ehk dipib rõõmus ja eelarvamusteta peoseltskond kas soolapulki, kräkkereid või siis hoopiski maisilaaste ja tortiljatükikesi. Teine levinud liik dipitavaid toiduaineid on toored või kergelt blansheeritud ehk kuumehmatatud köögiviljad – porgandid, sellerivarred, suvikõrvitsa- või kurgipulgad, paprikaribad, tomativeerandikud, õisikuteks lahutatud lillkapsas jm. 
Ideaalne oleks, kui igale sööjale jagataks plasttopsidesse väike kogus erinevaid dipikastmeid, et vältida hammustatud küpsise või köögiviljaga ühise anuma külastamist. Teine hea võimalus on kasutada pikki bambusest vardaid ning tükeldada kõik toiduained ühe suutäie suuruseks, mida saab hammastega vardalt maha tõmmata. 

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa