Seedermänni seemned

Toreda Siberimaa okaspuu seemnete õlirohkus on legendaarne. Seedermänni seemnekilost saadakse koguni 200–300 g õli, mida hinnatakse asendamatute rasvhapete rohkuse tõttu. Seedermänni seemnete õli kasutatakse nii toiduainetööstuses toiduõlide, aga ka majoneeside valmistamisel, parfümeerias ja ka haavade paranemist toetavaks raviks.
Pärast esmase õlikoguse eemaldamist seemnetest jääb alles nn õlikook, mis sisaldab endiselt veel piisavalt õli. Sellest toormest valmistatakse erilist halvaad, mida lisatakse šokolaadidele ja kondiitritoodetele, näiteks küpsistele. 
Seedermänni seemned, mis on mõeldud niisama krõbistamiseks ja koduseks söögivalmistamiseks, on männikäbidest eemaldatud ja kooritud seemned, et eemaldada nendest liigset vaigust mekki.
Täisküpsetes seemnetes on õli kuni 55%, valke kuni 20% ja süsivesikuid kuni 15%. Valkudes leidub ohtralt aminohapet arginiini. Ehkki see pole inimese jaoks asendamatu, vajavad seda aminohapet rohkesti just kasvavad organismid. Seemnetes on rikkalikult veel kaaliumi-, fosfori- ja magneesiumiühendeid ja rasvlahustuvaid A ja E-vitamiini ning vesilahustuvaid B1 ja B6 vitamiine. Mikroelementidest leidub seemnetes rauda, mangaani ja vaske.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa