Püreerimine

Osavad ja kiired kodumasinad on püreerimise muutnud lihtsaks ja põnevaks tegevuseks. Püreesupp, pestokaste, leivamääre või dipikaste valmivad mitte minutite, vaid sekunditega. Sausegur võimaldab püreesuppi valmistada otse keedunõus, kusjuures pärast püree valmimist on vaja vaid seguri eemaldatav otsak kraani all üle loputada.

Väikest püreekogust on aga tänagi otstarbekam valmistada läbi tiheda nailon- või metallvõrgust sõela hõõrumise teel. Selleks kuluv aeg ja vaev on enamasti väiksem kui see, mis kulub suure köögiabilise väljavõtmiseks, pesemiseks ja ärapanemiseks. Lisaks sellele võtab sõel kinni ka vaarikate ja tomatite häirivad seemned ja koorejäänused, mis masinaga töötlemisel nõuaksid nagunii täiendavat sõelumist.

Elektrilised abilised. Kui mõnele roale on vaja lisada väike kogus keedetud porgandist valmistatud püreed, on kõige hõlpsam ja vaevatum valmistada see peene käsiriivi abil. 

Õiged valikud. Lisaks abivahendi valikule koguse ja püree kasutamise eesmärgi järgi tuleb silmas pidada ka köögimasinate ja toiduainete omapära. Sausegur näiteks ei tööta täiesti kuivas keskkonnas ja vajab alati vedelikku. Paksu jogurtit soovitatakse püreele ja mussile lisada käsitsi, vältimaks jogurti täielikku veeldumist köögikombaini lõiketeraga või kannmikseris töötlemisel. Banaan on parem lihtsalt kahvliga katki vajutada, kuna masinaga töötlemisel võib püree muutuda ebameeldivalt kleepuvaks.   

Mida ja miks püreerida. Kõige sagedasem eesmärk püreerimiseks on ühtlase konsistentsiga pastade ja võiete, täidiste ning mitmesuguste külmade kastmete ja dippide saamine. Püreerimist vajavad ka mitmed patee-, terriini- ja timbaalisegud. Unustama ei peaks püreesuppe, mis avardavad ja mitmekesistavad suppide serveerimise võimalusi uskumatul määral; seda eriti kevade poole, kui köögivili on kaotanud suuresti nii maitse kui välimuse. Suuri võimalusi pakub püreerimine järelroogade vallas, võimaldades puuviljadest ja marjadest valmistada toredaid vahtusid, kastmeid, musse jms.

Maitsestamine. Püree baasil valmistatud roogi või püreesuppe maitsestage täiesti oma maitse-eelistuste kohaselt, mingeid erilisi reegleid siin pole.  

Püreesuppide ülessoojendamine. Põhjakõrbemise vältimiseks soojendage supp uuesti üles väga madalal kuumusel, aeglaselt ja pidevalt mööda põhja segades. Veelgi mugavam ja hõlpsam on seda teha kahekordsete seintega keedunõus või veevannis.   

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa