Itaalia mokakann

inglile k:  mocha pot

Klassikaline Itaalia mokakann on kuuekandilise mutri kujuline metallkann, mida võib kuumutada nii elektri-, gaasi- kui puuküttega pliidi plaadil. Selle keetliga valmistatud kohv pole küll õige espresso, kuid on lugematute kinnituste kohaselt vähemalt sama aromaatne ja maitsev. Selle kohvi nimeks on Itaalias la mocha ehk moka; espresso mocha aga on hoopis teine, espressost segatud jook (vt Espresso). Kohviaparaati ennast kutsutakse poodides sageli maccinetta (hääldus: matshineta), kodudes aga on selle nimeks caffettiera napoletana ehk Napoli kohvikann.

Töö põhimõte. Analoogiliselt mitme eelpool kirjeldatud kohviaparaadiga koosneb ka mokakann alumisest ja ülemisest mahutist ning ka töötamine põhineb samadel lihtsatel füüsikaseadustel. Mahutite vahele pannakse kolmas osa, mis ühendab endas kohvijahu mahuti ja veetoru. Alumisse osasse kallatakse vesi, keskmisse pannakse kohvijahu, ülemine osa keeratakse peale ning kann asetatakse pliidile.

Kuna mokapott on konstruktsioonilt lihtne, maksavad 3–6 tassi mahutavad “mutterkannud” Soomes keskmiselt 30 € ehk umbes 500 krooni. Tavalisele odavale alumiiniumile (vt märksõna) võiks eelistada kas ioniseeritud alumiiniumi või roostevaba terast, seda niihästi joogi maitse kui joojate tervise huvides. Väga efektsed on ühe-kahe tassi mudelid, milles ülaosa on asendatud kohvitassi jaoks mõeldud alusega, mille kohale elegantse kaarega kõverdub alaosast algav kohvitoru. Taoliste pisikannude hind Soomes on ligikaudu 15 € ehk umbes 250 krooni.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa