Ahjunõud

  • inglise k: ovenware
  • soome k: uunivuoat ja -pannut

Vormiroogade jaoks sobib 8–10 cm kõrguste servadega kaanega varustatud piklik või ümmargune vorm glasuuritud keraamikast või tulekindlast klaasist. Tefloniga kaetud metalle enam tänapäeval väga ei soovitata.

Lasanjevormi seinad peaksid olema sirgete servadega, et kandilisi tainaplaate saaks hästi paigutada. Vorm ise olgu suhteliselt kõrge.

Hautise jaoks sobivad põhimõtteliselt samad vormid, mis kahel eelpoool mainitud juhul. Suuremat tähtsust omab nüüd aga raske ja hästi sulguv kaas, et hautamisvedelik liiga kiiresti ära ei auraks.

Pirukavorm, mis sobib ka pitsa küpsetamiseks, on madala, vaid paari sentimeetri kõrguse servaga vorm, materjaliks kas tulekindel klaas, glasuuritud keraamika või teflon. Vormi serv võib olla laineline, vormi läbimõõt on tavaliselt 22–30 cm.

Ahjuprae küpsetamiseks vajate 2-3 sentimeetri kõrguste servadega metallist ahjupanni, mille mõõdud võiksid olla 30 x 40 cm. Väga hea oleks omada ka üht väiksemamõõtmelist, et pann oleks enam-vähem kaetud nii väikese kui suure prae puhul. Mõlema panni juurde võiks kuuluda rest, mis tõstab prae panni põhjast kõrgemale, võimaldades kuumale õhule ligipääsu ka altpoolt.

Pikkpoisi ehk hakklihapätsi ning pateede küpsetamiseks vajate keeksivormi, mis on pikk ja kitsas ning umbes 10 cm kõrge.

 

 

 

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa