Koogivormid

  • inglise k:  cake pans, tins või molds
  • soome k: kakkuvuoat, kakkumuotit

Koogivormid tähistavad meie toidukultuuris eeskätt biskviit-tordipõhjade ja keeksitaoliste kookide jaoks kasutatavaid vorme. Kuna nii toruga kui lahtikäivad koogivormid leiavad käsitlemist eraldi märksõnade all, tuleb siin juttu muukujulistest koogivormidest ja piklikest kandilistest keeksivormidest.

Kõrgus. Biskviitpõhja või mõne muu väljakummutatava koogi jaoks sobiva vormi kõrgus peaks olema vähemalt 5 sentimeetrit, et kook saaks kerkida küllaldaselt kõrgeks. 

Läbimõõt. Vormide suurus võib vahelduda küllaltki suurtes piirides, kuid enamik koogiretsepte eeldab 24–26cm läbimõõduga vormi. Retseptis nõutust märgatavalt suurem vorm annab õhema koogi, mis lisaks hilisemale kihtideks lõikamisel tekkivatele raskustele kipub olema ka kuiv. Märgatavalt väiksema vormi puhul tuleks aga kasutada küpsetamise lõpupoole madalamat temperatuuri ja pikendada küpsemise aega, et eeldatavast paksem kook jõuaks ka keskelt läbi küpseda. 

Kuju. Kõige enam kohtab poodides tavapäraseid ümmargusi koogivorme koogipõhjade küpsetamiseks, kuid mõnikord on saada ka südamekujulisi vorme. Mõnikord on taolise vormi põhjas ka veel reljeefne muster, mis küpsetamisel koogile üle kandub.

Materjal. Erinevate materjalide võrdlusi leiate peatükist Kööginõude materjal, kuid ega koogivormide puhul eriti suurt valikut polegi. Valikuvõimalusteks on kas heleda läikiva pinnaga või tuhmi teflonkattega vormid. Kui retseptis pole vormi materjali kohta märkust, siis võib oletada, et eeldatakse tavalist metallvormi. Tumeda sisepinnaga vormide puhul kasutage siis retseptis nõutust 15° või isegi 25° madalamat kuumust ning hakake koogi küpsusastet kontrollima umbes 5 minutit retseptis pakutud ajast varem. 

Keeksivormid sobivad ühtviisi hästi nii keekside kui ka pateede ja vormileibade-saiade küpsetamiseks. Tavapärase keeksivormi mõõtudeks on 26 × 10 × 7,5 cm, kusjuures viimane mõõde näitab kõrgust. Kui vorm vooderdada toidukilega, lubab vormi kuju end kohaldada ka pikliku vormiga tarretise jaoks. Vormide materjali kohta kehtib kõik eelmises lõigus juba öeldu.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa