Ananass

perekond: Bromeliaceae

  • Ladina k: Ananas comosus
  • inglise k: Pineapple
  • saksa k: Ananas
  • rootsi k: Ananas
  • portugali k: Abacaxi

Ananassi kodumaaks loetakse Lõuna-Ameerikat ja selle nimetus pärineb indiaanlastelt. A-tähendab puuvilja ja NANA-ületamatut. Columbus avastas ananassi juba 1493 a. Guadeloupest ja mõned aastad hiljem viis portugali admiral Pedro Alvarez Cabral ananassitaime Brasiiliasse. Portugaalist levis ananass Aafrikasse ja Aasiasse. Umbes 50 aasta pärast oli ananass jõudnud ka juba Indasse ja sealt edasi Hiinasse, Jaapanisse ning Havai saartele. Viimasel laiuvad tänapäeval kõige suuremad ananassikasvandused. 16-17. sajandil kasvatati Euroopas ananassi kasvuhoones, kuid siis avastati, et puuviljad ei maitse nii hästi kui looduslikult kasvatatud. Ananass on väga külmakartlik taim, seevastu saagirikas - aastas annab ananass kuni 4 x saaki ja siis raiutakse taim maha. Kui on aeg uut taime kasvatada, lõigatakse ananassilt roheline lehtede osa ja pannakse uuesti mulda. Sellest kasvab roheline leherosett. Rosettist kasvavad varred, mille otsa kasvab ilus violetset värvi õis. Ananassil pole seemneid ja ta kujutab endast liitvilikonda st et tervikvili koosneb üksikutest viljadest, mis nö kokku kasvavad. Kõige suuremad viljad võivad kaaluda kuni 15 kg, aga kõige maitsvamad on 1-1,5 kg raskused. Söödavad on 4 ananassisorti ning kõige magusam on vilja alaosa.
Ananass on väga kiudaineterikas, kasulik südamele, ainevahetusele ja on hea kõhukinnisuse vastu. Värske ja hapuka maitsega.
Ananass sobib hästi liha-, kala- ja magustoitude juurde. Ananassi lehtedest on tehtud kangast ja viljalihast veini.  Valmis ananass hoida jahedas ja pehme aluse peal, sest vajutades muutub kohe plekiliseks.
Ostmisel nuusutage vilja – küps ananass lõhnab tugevasti ja magusalt. Valige vili, mille koor on vetruv, lehekroon tumeroheline ja karge. Oma parimad päevad ületanud vilja koor on pehme, mõnikord ka kuiv ja närtsinud.
Säilitamiseks pange küps ananass kilekotti ja sulgege selle suu, kuid torkige kilesse mõned õhuaugud. Säilitage jahedas ruumis, parema puudumisel külmkapi puuviljasahtlis kuni 3 päeva.
NB! Madalamal temperatuuril kui +7° halveneb ananassi maitse tuntavalt.
Pooltoores ananass pange lahtiselt toatemperatuurile, eemale küttekoldest ja otsesest päikesevalgusest, kus ta küpseb 3–5 päeva jooksul. Lahtilõigatud viile säilitage külmkapis õhukindlas karbis kuni 3 päeva.
Ärge kasutage värsket vilja koos želatiiniga, sest üks ananassi ensüümidest veeldab tarretise. Konservid seevastu on tarretamiseks igati sobivad, kuna kuumutamisel kaotab ensüüm oma toime.
Järelroana serveerimisel eemaldage koor ja puine südamik, nii nagu seda võite näha konservidena turustatavate ananassirõngaste juures.
Ka võib ananassi poolitada pikuti, viljaliha välja õõnestada ja peenestada ning kasutada viljapoolikute täitmiseks koos teiste pehmete puuviljade, purustatud pähklite, jäätise või booliga. Maitsestamiseks sobib rumm või kirsiviin. Täidetud ananassi võib katta ka pehme beseega (vt Besee) ning ahjus üle küpsetada nagu ahjujäätise.
 

Säilitamine
7-8º C 5-7 päeva
20º C umbes 3 päeva
ideaalne 8-10º C

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
carlo 27.sept 2014 19:03
Ananas comosus on mõnus vesine vili, koorimisel väheneb muidugi vilja mass oluliselt ja seesmine puine südamik on ka veidi tüütu. Soovitan sellegipoolest süüa !
getrin olen 01.apr 2013 19:40
tänan abi eest ananassiga muusesas mu lemmikpuuvili ongi ananass.
1