Tomat

  • ladina k: [ Lycopersicon esculentum Mill. ]

Päritolu:Lõuna-Ameerika

Vanad peruulased kasutasid tomatit toiduks juba 5. sajandil e. m. a. Euroopasse toodi tomat 15. sajandil,pärast Ameerika avastamist Kolumbuse poolt. Esmalt hakati tomatit kasvatama Itaalias, hiljem ka teistes euroopa maades. Tomat on kõrge dieetilise väärtusega köögivili. Täiskasvanul katab 100 g tomateid päevase ja 200 g tomateid C-vitamiini vajaduse. Tomat sisaldab rohkesti väärtuslikke mikroelemente- vaskee, tsinki, joodi ja fluori ning orgaanilisi happeid. Roheline tomat sisaldab mürgist alkaloidi solaniini, kuid see laguneb keetmisel ja eriti hapendamisel.

Pese tomatid voolavas vees. Tavaliselt kasutatakse toiduks koorimata tomateid. Kui tomateid on vaja koorida, aseta tomat sõela või vahukulbiga 20-30 sekundiks keeva vette, seejärel loputa külma veega ja eralda koor roostevabast terasest noaga.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa