Apteegitill

Alumiste leherootsude paksenenud tüvedest moodustunud suur ja lihav sibulataoline ebamugul. Sellest tõusevad ülespoole tihedalt kõrvuti seisvad sirged varred, mis tipnevad õrnade sulgjate roheliste lehtedega. Värske fenkoli tekstuur on krõmpsuv ja olek mahlane. Eriliseks teevad vilja aniisi- ja lagritsalõhn ning  ka maitse, mida ühed kiidavad taevani, teised aga põlgava.
Kvaliteetne fenkol
on ümar või piklikümar, läbimõõduga 5–10 cm, tihke ja prink, värvuselt valge või rohekasvalge, keskmise kaaluga 200–300 g. Vältige lõhede, pruunikate laikude või triipudega vilju, mis on kas ülemäära kaua seisnud või transpordil kannatada saanud. Varred, kui need on küljes, peavad seisma tihedalt kõrvuti ega tohi lõdvalt laiali vajuda. Varred ja sulgjad lehed pevad olema erkrohelised, nende tipus ei tohi olla üliküpsusele viitavaid õienuppude algeid.
Külmkapi köögiviljasahtlis võib fenkolit säilitada 3–4 päeva ja isegi kauem ilma eriliste muutusteta tekstuuris, kuid maitse ja aroom vähenevad tuntavalt. Eelnevalt blanšeeritud apteegitilli võib ka külmutada, kuid seegi meetod ei mõju soodsalt maitsele ja aroomile. Kõik muud omadused säilivad hästi.
Ebamugulat ja noori lehevarsi kasutatakse värskelt salatiks kas omaette või koos teiste köögi- ja puuviljadega. Fenkol tuleb esmalt pesta, eemaldada kand ehk ebamugula kõva alumine osa ning lõigata maha lehed ja varred. Kui te ei soovi kasutada fenkolit tervelt, lõhestage vili pikuti neljaks ja loputage uuesti voolava vee all. Soovitatav oleks eemaldada kõva südamikuosa, mis raskendab tükeldamist. Seejärel võib vilja jämedalt riivida, lõigata viiludeks, kuubikuteks või tikkudeks. Õrnad rohelised võrsed tuleks kindlasti pruukida kas salatis endas või kaunistuseks. Sageli serveeritakse fenkolit värskelt juustukandikul puuviljade asemel või nende kõrval.
Fenkol on hea maitselisand eeskätt õrnamaitselisest lihast ja suurest valgest kalast roogadele, aga ka suppidele, kastmetele ning võietele. Fenkolit võib keeta või hautada, küpsetada, praadida ja grillida kas lisandiks põhiroa juurde või omaette. Kuumades roogades võib seda paari panna ka muna ja maheda juustuga.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa