Sibul

Harilik sibul 

ingl.k: ONION
ladina k: [Allium cepa L.]

  • Päritolu:Kesk-ja Ida-AasiastSibula kasutamisvõimalused on väga laialdased. Sibulapealsed on väärtuslikumad kui maa-alune osa. Harilik sibul (A. cepa) on kultuurtaim, kes on tõenäoliselt pärit Kesk-Aasiast. Harilikku sibulat kutsutakse sageli lihtsalt ka söögisibulaks või mugulsibulaks (mugulaid tal tegelikult ei esine). Maailmas kasvatatakse igal aastal 12 miljonit tonni sibulat. Suurimad tootjamaad on Hiina, India, USA, Venemaa, Jaapan ja Türgi. Hariliku sibula sibul võib kasvada isegi 5kg raskuseks. Sortide seas on keraja, poolkeraja ja silinderja sibulaga esindajaid. Ka värvi poolest võib harilik sibul olla valge, kuldkollane, pruun kuni punane. Algaja sibulakasvataja peaks arvestama sellega, et savikas ja liigniiske maa talle ei sobi. Suuremate sibulate saamiseks on tarvilik õisikud ära murda. Kevadel alates maikuust võib avamaale külvata seemneid, kui ka istutada väikeseid nn tippsibulaid. Silinderja sibulaga sordid on leherohkemad ja ongi mõeldud maitserohelisena tarvitamiseks. Keraja, poolkeraja ja pikliku sibulaga sordid annavad nii maitserohelist, kui ka lühemat või pikemat aega säilivaid sibulaid. Kibedama maitsega ja kollased sibulad säilivad valgetest ja punastest sibulatest kauem – 2-3 kuud. Võimaluse korral väldi sibulate säilitamist ühes hoidlas kartulitega, sest viimased põhjustavad sibulate kiiremat veekaotust ja enneaegset kasvamaminekut. 100-s grammis sibulas on 90% vett, 1,2g valke, 0,2g rasva, 8,6g süsivesikuid, 1,6g kiudainet, 38 kalorit. Sibulas on samuti kaaliumi, vitamiini C ja B6, foolhapet. Harilikul sibulal on väga palju erinevaid sorte. Punase kestaga on ´Brunswick´ ja ´North Holland´, valgete sibulatega sordid on ´Vera Prima´, ´White Lisbon´, ´Paris Silverskin´ jt. Väga suuri sibulaid kasvatavad sordid ´Buffalo´, ´Ailsa Graig´ jt. Leherohke on sort ´Laser´. Pikliku silinderja sibulaga on ´Owa´ jt.
  • Kibeda maitsega.
  • Koori sibulad ja haki vastavalt toidule.Sibulaid kasutatakse meil põhiliselt maitseainena,kuid neist saab valmistada ka omaette maitsvaid toite.
  • Säilita kuivas, toatemperatuuril.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa