Küüslauk

  • ladina k: [ Allium sativum L. ]
  • inglise k: Garlic
  • saksa k: Knoblauch
  • rootsi k: Vitlök
  • soome k: Valkosipuli

Päritolu: Kesk-Aasia
Küüslauk sisaldab süsivesikuid, C-vitamiini, eeterlike õlisid ja fütontsiide rohkem kui harilik sibul. Ravimtaimena on küüslauk juba ammu tuntud. Küüslauk (A. sativum) on Kagu-Aasiast ja India põhjaosast pärit taim. Ta on üks vanemaid kultuurtaimi, keda on kasvatatud enam kui 5000 aastat. Tänapäeval on peamised küüslaugu kasvatajad Hiina, Lõuna-Korea, India, Hispaania ja USA. Egiptuse püramiide ehitanud orjadele anti igapäevaselt portsjon küüslauku, et nad raskele tööle paremini vastu peaksid. Küüslaugu sibul koosneb paljudest osasibulatest, mida ümbritsevad kuivanud muundunud lehed – sibulasoomused. Kui varrelehed hakkavad kolletuma, on õige aeg saagikoristuseks. Küüslauku sobib tarvitada nii värskelt kui ka kuivatatuna. Saadaval on küüslauk ka helvestena ja pulbriks jahvatatuna. Tuntakse enam kui 30 küüslaugusorti, mis erinevad üksteisest peamiselt sibula värvi poolest. Paljundada saab küüslauku nii osasibulate kui ka õisikus arenevate sigisibulatega. Külmikus säilitades arvesta sellega, et küüslauk jätab ka teistele toiduainetele spetsiifilise lõhna. Rikkalikult on küüslaugus seleeni.
Kibeda veidi põletava maitsega.
Üks universaalne maitseaine, mida kasutatakse kõikides teravamaitselistes toitudes. Küüslauku kasutatakse laialdaselt maitseainena ja paljude haiguste ravimiseks. Kasutatakse seedeorganite tegevuse soodustamiseks, vereõhu alandamiseks ja veresoonte lubjastumise vastu.
Säilitatakse kuivas ja pimedas. Marineeritult. Toatemperatuuril saab küüslauku säilitada mitme kuu jooksul.

Küüslaugu ostmisel eelistage kõvu ja suhteliselt raskeid, ilma riknemise või kasvamise tunnusteta mugulaid. Kui aga säilitamisel tekivad küünte keskele väikesed rohelised idud, jätke need kui väga kibedad peenestamisel kõrvale. Küüslauku võib ka sarnaselt sibulaga ajatada ning kasutada 15 cm pikkuseks kasvanud varsi toidu maitsestamiseks.

Säilitage mugulaid jahedas, pimedas ja kuivas kohas, teistest toiduainetest eraldi. Külmkapis säilitamisel kipub küüslauk mädanema. Ostes aga õlis säilitatud küüslauku, säilitage seda ainult külmkapis.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa