Nuikapsas

ingl.k: KOHLRABI
ladina k: [Brassica oleracea var.gongylodes L.]

  • Väga maitsev kapsasort. Nuikapsas ehk koolrabi moodustab mahlaka ja rohke sahharoosisisaldusega mugulataolise jämeda varre, mida tarvitatakse toiduks. Mugula koore värvus võib olla kollakas, heleroheline või isegi punakaslilla, sisu on alati valkjas. Nuikapsas kasvab kõige paremini kergel, soojal ja huumusrikkal mullal. Kuival mullal kasvanud nuikapsas on vähe mahlakas ja maitsetu, seepärast tuleb valida parajalt niiske kasvukoht või kanda hoolt kastmise eest. Nuikapsas on võrdlemisi külmakindel(-6º), kasvab edukalt poolvarjulises kohas, mistõttu võib teda edukalt kasvatada teiste köögiviljade vahel (teised kapsaliigid, tomat), ka noorte marjapõõsaste vahel või mujal varjulistes kohtades. Võib külvata otse avamaale, alates maikuu algusest. Kui hakkab ilmuma esimene pärisleht, tuleb harvendada ning taimede vahekauguseks on soovitav jätta 15-20 cm. Varajasest nuikapsast saab kaks saaki, kui lõigata koristamisel jämenenud vars nii et alumine osa, mida söögiks ei tarvitata, jääb juure külge. Järelejäänud osast tekib kaks kuni kolm uut varsvilja, mis on esimesest saagist küll väiksemad, kuid mitte kergemad kogukaalult.
  • Nuikapsa noored lehed, mis sisaldavad jämenenud varrest palju rohkem mineraalsooli, vitamiine ja valku, kuid neid tarvitatakse toiduks harva. Nuikapsast tuleb kasutada noorelt, sest vananedes muutub vars puiseks ja maitsetuks. Kõige maitsvam on nuikapsas siis, kui jämenenud varre läbimõõt on 6-8 cm. Sisaldab rohkesti kiudaineid, taimseid valke, A- ja C- vitamiine, kaaliumi, kaltsiumi ja rauda. Toiduvalmistamiseks valida pigem väikesed kui suured mugulad, kõige maitsvamad on u apelsini suurused. Nuikapsas puhasta mullast, eemalda lehed ja pese ning koori. On väga sobiv toorelt tarvitamiseks. Eriti väärtuslik on ta kõrgekaltsiumisisalduse tõttu. Noored lehed sisaldavad varsviljast tunduvalt rohkem vitamiine ja mineraalaineid, neid on soovitav kasutada toiduks koos varsviljaga või valmistada eraldi toite analoogselt spinatiga. Nuikapsast süüakse toorelt riivituna salatiks, keedetuna liharoogade lisandiks, suppides ja hautistes.
  • Hilised sordid sobivad värskelt säilitamiseks jahedas nt külmkapis, seal säilib nuikapsas 3-5 päeva. Sobib ka külmutamiseks, kuid siis vajab u 3 minutit pikkust blansheerimist.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa