Aeduba ehk Türgi uba

ladina k: [Phaseolus vulgaris]

Noored Türgi oad, kannavad ka nime rohelised oad või aedoad on tervislikud ja maitsvad aiasaadused. Uuematel sortidel pole enam piki kauna selga jooksvat sitket õmblust, mis varem tuli tingimata enne toiduks valmistamist eemaldada. Kaunad murduvad kergelt rõõmsa naksatusega, millest ka ingliskeelne väljend snap beans ehk naksoad. Eriti tore on aga see, et külmutatud noori rohelisi oakaunu saab nüüd osta igast poest aastaringselt ning soodsa hinnaga.
Kollased oad ehk vahaoad on roheliste suguvennad ja pole omadustelt sugugi kehvemad, kuid on millegipärast vähem levinud.
Roheliste ubade ostmisel valige erksa värvusega karged kaunad, millel pole tumedaid plekke või muid vigastusi. Säilitage kaunu plastkotti pakitult külmkapi köögiviljasahtlis mitte enam kui 5 päeva. Valmistamisel ärge keetke noori oakaunu liiga pehmeks, vaid ainult blanšeerige ehk ehmatage neid keeva veega.
Külmutatud oad sobivad keevas vees ülessulanult väga hästi peaaegu kõikidesse moekatesse vinegrettkastmetega salatitesse, kuumutatud variant võiga sobib aga hästi lisandiks kalale. Lisa ube ka köögiviljahautistesse ja seeneroogadesse.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa