Paprika

ladina k:[ Capsicum annuum L.]

  • Päritolu:Mehhiko ja Lõuna- Ameerika. 16. sajandil hakati paprikat kasvatama Türgis, seejärel Ungaris ja Euroopa riikides. paprikasortide viljad kaaluvad 10-200 g, tehnilises küpsuses on nad värvuselt hele-, tume- või kollakasrohelised.
  • Füsioloogiliselt valminud viljad on aga punased, mõnedel sortidel ka kollased. Paprika on eriti kõrge dieetilise väärtusega. Kõige hinnatavam on kõrge C- vitamiini sisaldus (200-300mg%) ja karotiinisisaldus (10 mg%). Köögiviljadest on nii kõrge C- vitamiini sisaldusega ainult petersellilehed, kuid neid kasutatakse ainult väikestes kogustes maitseainena.
  • Vastavalt maitseomadustelt jaotatakse punase pipra sordid kahte rühma: kibedaks vürtsipipraks ja magusaks pipraks ehk paprikaks. Seemned on kibedamaitselised.
  • Tarvitatakse värskelt, konserveeritult ja pulbrina. Pese, lõika ära varrepoolne ots ja eemalda seemned. Kasutatakse täiesti iseseivatoiduna, salatina lihatoitude juurde, suppide lisandina, marineerimiseks, mahla ja pasta valmistamiseks.
  • Säilitatakse konserveeritult või kuivatatult pulbrina.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa