Endiivia

Endiivia on 1–2aastane peamiselt värskelt tarvitatav salatiköögivili, mille tuntumateks teisenditeks on eskariool ja frisee. Mõlemad kasvatavad laia leheroseti ja peataolise moodustise, milles on rohelistest välislehtedest ümbritsetud kollane südamik. Vanematel sortidel oli taolise südamiku kujundamiseks vaja taimi pleegitada. Selleks tuli iga taime kodarikulehed kuiva ilmaga 2–3 nädalat enne koristamist kokku siduda või südamikku muul moel valguse eest varjata. Uuematel sortidel pole see enam vajalik, sest need on isepleekuvad. Leherosett koristatakse tervikuna.

On olemas ka lõikeendiivia – püstja kasvuga, kitsaste ja piklike veidi kähardunud lehtedega taim, mille küljest saab noppida üksikuid lehti.

Endiiviast tehtud salatid on hinnatud nii soolaste kui magusate lisanditega. Üksikud lehed sobivad suurepäraselt kaunistama liha-, kala- ja juustuvaagnaid.

Endiivia sisaldab märkimisväärsel hulgal mineraalaineid: tsinki, rauda, kaaliumi, vaske ja kaltsiumi. Samuti on seal karotinoide ja B-rühma vitamiine, sealhulgas foolhapet. 

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa