Spinat

  • ladina k: [ Spinacia oleracea L. ]

Pärineb Vahemeremaadelt ja Väike - Aasiast. alates 15. sajandist kasvatatakse teda laialdaselt Euroopas. Spinat on erakordselt kõrge vitamiinide ja mineraalsoolade sisaldusega köögivili. Ta sisaldab rohkesti karotiini E, K ja C- vitamiini. Mineraalsooladest sisaldab eriti rohkesti kaaliumi, rauda, joodi, fosforit ja kaltsiumi. Et spinatis on rohkesti oblikhapet ei soovitata teda süüa väga palju korraga ja liiga sagedasti. Spinatitoitudele on soovitatav lisada piima, sest piimas sisalduv kaltsium seob vaba oblikhappe ja muudab viimase organismile kahjutuks. Kõrge rauajoodi ja kaaliumi sisalduse tõttu soodustab spinat vereloomeelundite ja sisesekretoornäärmete tegevust.

Spinatilehti on sobib tarvitada tervelt, et paremini säilitada nendes vitamiine. Toitude vitamiinisisalduse suurendamiseks lisada keedetud roogadele 1/5 spinati kogusest toorelt peeneestatult. Taimedel lõika ära juured ja rebenenud lehed ning pese. Spinati toitudele on sobiv lisada looduslikke söödavaid rohttaimi, nagu kõrvenõges, naat jpt.

Maitsestamiseks sobib ingver.

Säilitatakse külmutatult.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa