Seller

  • inglise k: celery, juurseller celeriac,
  • soome k: varsi-, mõnikord ka lehtiselleri, juuriselleri

Iidne maitse- ja köögiviljataim, mida on mainitud juba Homerose lugulauludes. Vahemere maades pidavat seller kuuldavasti veel praegugi ka looduslikult kasvama.

Meie maal kasvatati veel lähiminevikus ainult juursellerit, mis koos petersellijuure ja -lehtedega kuulusid nn supijuurte ehk maitseandjate hulka. Köögiviljana kasutati seda harva, kuna selleks puudus meil harjumus; pealegi muutus selleri ilus hele pind tükeldamisel kiiresti tumedaks. Nüüdseks on juurseller jäänud tagaplaanile ning staariks on tõusnud varsseller, mis esineb niihästi köögivilja kui maitseandja rollis. Seetõttu käib kogu järgnev jutt nimelt varsselleri kohta.

Varsseller, mida mõnikord kutsutakse natuke ekslikult ka lehtselleriks, on kogu läänemaailmas väga populaarne. USA-s on seller köögiviljade hulgas populaarsuselt kuuendal kohal. Laialt on seller levinud ka Aasias, kus ta kuulub paljude stir-fry meetodil valmivate roogade koosseisu.

Omadused. Selleri väliseks veetluseks on kaunis väliskuju ja erk värvus, mida puhma keskel asuvad õrnad lehed veelgi rõhutavad. Sellerit kas või kord proovinut võlub peale imehea õrna maitse ka varre krõmpsuvus.

Väärtused. Selleris pole peaaegu üldse kaloreid; suurest hulgast kasulikest ainetest tasub nimetada kiudained, kaltsiumi ja C-vitamiini.

Ravivaid omadusi kogunes sellerile erinevatelt Interneti lehekülgedelt nii palju, et need siia kuidagi ära ei mahuks. Asjast huvitatud võiksid uurida kas või Terviselehe arhiivi. Kindlasti aga tahan ma siin ära märkida, et omapead ei maksaks selleriga ravimist ette võtta, kuna mõne tõve (nt diabeedi) puhul võivad tagajärjed olla ootuspärasest erinevad. Kui teil aga pärast selleri söömist peaksid tekkima mingid naha-, seedimis- või hingamishäired, võib olla tegemist laialt levinud selleriallergiaga, mis nõuab kohest arsti poole pöördumist.

Ostmine. Valige tugev, kompaktne ja erksalt roheline sellerikimp, mille värskust eksimatult näitab keskmiste varte tipus olevate lehtede seisukord.

Säilitamine. Pange seller kilekotti ja pihustage sinna ka veidi vett. Säilitage külmkapi köögiviljasahtlis kuni 10 päeva. NB! Seller on küllaltki külmaõrn.

Kasutage sellerit eeskätt suupistena ning pakkuge juppideks lõigatud varte juurde dipikastmeid. Ka võite neidsamu juppe täita vürtsikate salatitega, trimmides varre alumist külge parema püstiseismise huvides terava noaga. Ja muidugi kasutage sellerit ka maitseandjana suppides, kastmetes ja hautistes, köögiviljana aga salatite koosseisus, eriti koos kanalihaga. Selleri lehed kaunistavad pidulauas vaagnaid ja roogi, ilusa lehetutiga sellerivars aga kuulub kuulsa Verise Mary kokteili juurde, alguses kokteili segamiseks ja pärast pealehammustamiseks.

Selleriseemnetel on olemas kõiki selleri maitseomadused, mistõttu võib keemiliselt töötlemata imepisikesi seemneid (kuni 2500 seemet ühes grammis) kasutada maitseandjana kõikides kuumroogades, soolastes pirukakatetes, aga ka salati- ja dipikastmetes ning eelpool juba mainitud kokteilis. Jahvatatud seemnetest valmistatakse lauamaitseainena väga populaarset sellerisoola. Viimase kodust tegemist aga ei tasu proovida, kuna segu kipub ilma spetsiaalsete ainete lisamiseta väga kiiresti paakuma. Küll aga võite raputada võileivale selleritest vanas kohviveskis jahvatatud pulbrit. Sellerimaitse domineerib ka Santa Maria tootesarjas müüdavas ürdisoolas.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa