Keedukreem

  • inglise k: custard
  • soome k: vanukas, kõnekeeles ka putinki

Klassikalise definitsiooni järgi on keedukreem piimast ja munadest kuumutamise abil valmistatud kas magus puding või paksuvõitu dessertkaste. Soome mõiste vanukas alla mahuvad ka kõik topsides müüdavad piimadesserdid, mis jogurtite hulka ei kuulu, sama tendents näib olevat ka meil.

Kannatliku koka roog. Keedukreem vajab õnnestumiseks head retsepti ning madalat kuumust, lisaks veel ka väga palju kannatlikkust. Ülekuumutatud keedukreem läheb tükki, millest seda suudab päästa vaid kiire töötlemine kannmikseris või köögikombainis.

Küpsetatud kreem. Ahjus küpsetatav pudingitaoline keedukreem jagatakse enamasti väikestesse portsjonanumatesse, need pannakse omakorda ühte suuremasse vormi. Vormide ümber valatud keev vesi kindlustab ühtlase küpsemise ja väldib kõrbemist.

Pliidil keedetud kreem. Ka pliidil on keedukreemi kõige muretum valmistada veevannis, kuid hakkama saab ka hea paksupõhjalise keedunõuga. Keedetud kreem on pudingist vedelam ning seda kasutatakse samuti nagu teisi magusaid kastmeid; lisaks saab seda ka edukalt külmutada ja serveerida külma järelroana.

Frozen custard. Seda nime ei kanna mitte ainult kodune külmutatud keedukreem, vaid ka mõned tööstuslikult toodetavad jäätised, millele on kehtestatud kindlad kvaliteedinõuded.

Maitsestamine. Keedukreemi mõlemaid variante on võimalik mitmekesistada vanilli, kohvi, kakao, shokolaadi ja paljude muude maitselisanditega, sealhulgas ka liköörid ja muud omapärase maitsega alkohoolsed joogid.

Kreembrülee ehk põletatud kreem kujutab endast jahutatud keedukreemi, mis vahetult enne serveerimist puistatakse üle kas pruuni või tavalise suhkruga. Suhkur karamelliseeritakse grillelemendi all, asetades roa sellest vaid mõne sentimeetri kaugusele. Krõbe pruun kate moodustab toreda kontrasti keedukreemi pehmuse ja mahedusega.

Crème caramel ehk karamellkreem. Küpsetatud keedukreemi eriliik, mida küpsetatakse väikestes, eelnevalt suhkrukaramelliga kaetud vormides. Küpsetamise ajal karamell sulab ega tardu enam uuesti. Kui jahutatud puding vaagnale kummutatakse, vajub karamell kastmena pudingi peale. Itaalias kannab see roog nime crema caramella, Hispaanias aga flan.

Crème patissière ehk kondiitrikreem on jahu sisaldav rammus keedukreem kookide ja tortide, tuuletaskute, ekleeride ja lehttaignast kookide (sh ka Napoleoni koogi) täitmiseks.

Crème l’anglaise, sageli ka creme anglaise (tõlkes “inglise kreem”) on vanilliga või muude maitseinetega (nt laimikoore, tekiila (tequila) või brändiga) maitsestatud keedukreem rõõsast koorest ja munarebudest.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa