Nelk

Troopilise nelgipuu puhkemata õiepungad, kuivatatult sisaldavad 15-26% eeterlikke õlisid, eriti eugenooli. ladina k:[ Syzygium aromaticum ]Päritolu:BrasiiliaKasutatakse kuivatatud õiepungi. LIHATOIDUTOIDUD: sealihakaste. Ulukilihatoidud. KÜPSETAMINE: piparkoogid, maitsestatud keeksid. JOOGID: kuumad joogid, tee, hõõgvein. Puuviljamagustoidud. MARINAADID: äädikamarinaad.Kuivatatult.

Nelk on mündiliste sugukonda kuuluva nelgipuu (Syzygium aromaticus) kuivatatud õiepung. Nelgipuu on pärit Malauka saarelt. Tänapäeval kasvatakse Indoneesias, Malaisias, madakaskaril. Peaaegu 90% maailmatoodangust annab Taksaaniale kuuluvadSansibari ja Pemba saar. Nelk on suhteliselt odav ja levinud vürts. Nelgipuu õitseb aastas 2 korda ning annab rikkaliku saagi. Õiepungi kuivatatakse (fermenditakse) päikese käes, kuni nad painutamisel murduvad. Iseloomuliku praksatusega. Pärast kuivatamist heasordilise nelgi elastsus taastub, nii , et nelgi pungi ei ole võimalik käte vahel katki murda. Hea nelk jätab paberi vastu surumisel sellele õlise pleki. Veeklaasi visatud nelgipung peab vajuma põhja või ujuma püsti asendis, varreosa allapoole. Kui nelk vajub külili on tegemist riknenud või halvasordilise vürtsiga. Nelk on tugeva iseloomuliku lõhnaga ja kibeda maitsega. Kibedam on õiepunga varreosa, kõige peenema aroomiga punga tipuosa. Jahvatatult kaotab nelk oma aroomi võrdlemisi kiiresti. Nelgist toodetakse ka nelgiõli, mida parfümeerias ja likööritööstuses kasutatakse aroomiainena. Kulinaarias kasutatakse nelki paljude marinaadide valmistamisel. Nelk kuulub mitmesuguste kondiitri - konservi, ja vorstitööstuses kasutatavate vürtsisegude koostisesse. Koos kaneeliga maitsestatakse nelgiga tihti ka mitmesuguseid magustoite, koos mustapipraga aga küpsetatud veise-, lamba-, ja sealiha, hakklihatoite, puljongeid, linnuprae juurde antavaid kastmeid. Magustoitudes, millele kibekas maitse ei sobi on parem kasutada nelgipunga tipuosa. liharoogades ja marinaadides varreosea.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa