Estragon

Estragon on prantsuse köögi põhimaitseaine. Kuigi nn saksa ehk prantsuse estragon on aromaatseim (3% eeterlikke õlisid), siis põhja pool on levinum nn vene estragon (eeterlikke õlisid vaid 0.1%). Estragoni kasutatakse värskena, kuivatatult või õliga segatult. Estragon sobib eriti hästi küpsetatud ja hautatud toitudesse, kuna maitsestamiseks võib teda lisada toiduvalmistamise varases faasis. Eeterlike õlide sisalduse tõttu tuleks estragoni kasutada alati värskelt. Aromaatne estragon sobib hästi linnuliharoogade maitsestamiseks, hapukoore-ürdikastmetesse ja majoneesikastmetesse ning seeneroogade maitsestamiseks. Populaarne on estragon ka salatite, salatikastmete ja maitseäädikate koostises. Estragon on tuntud sauce béarnaise koostisosa, samuti andis just estragon värvi ja maitse tuntud rohelisele “Tarhuni” limonaadile.

ladina k: [ Artemisia dracunculus L. ]
Päritolu:Lääne-Euroopa , Siber

Estragon esineb looduslikult ja on üks parimaid maitseaineid. Ainulaadne on ta maitseainena äädikas leotatult. Taime lehed ja võrsed lõika peeneks, pane pudelisse ja vala üle söögiäädikaga. Sule pudel ja pärast lühiajalist seismist saad eriti hea maitse ja aroomiga ekstrakti, mida võib lisada toitudele. Lehtedele võid uuesti äädika peale kallata.

Estragon mõjub isu tõstvalt ja seedimist soodustavalt.Tema maapealseid osi kasutatakse värskelt ja kuivatatult. Salatid,lihapirukad, kastmed, suppid, köögivilja- ja lihatoidud. Õitsvaid taimi aga kurkide ja tomatite hapendamisel ja marineerimisel. Noortest värsketest lehtedest valmistatakse salatit. Eriti maitsev remulaadkaste saadakse äädikas leotatud ja peeneks lõigatus estragonilehtede lisamisel.
Säilitatakse kuivatatult.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa