Kalgan

  • Kagu- Aasiast pärinev taim, mille aromaatset ning maitseaineterikast maa- alust vart tarvitatakse vürtsina ning ravimina, värskelt ja kuivatatult.
  • ladina k: [ Alpinia officinarium ]
  • Päritolu:Lõuna- Hiinast
  • Looduslikult kasvab kalgan Lõuna- Hiinas, Leichou poolsaarel, Hainani saarel ja Tais. Hiina ja Tai ongi peamised kalgani tootjad. Alpiiniaid kasvatatakse suurel hulgal ka Indoneesias.Vürtsi saamiseks puhastatakse kalgani risoomid väliskestast, lõigatakse 5-8 cm pikkusteks kangideks ja kuivatatakse. Valmis vürts kujutab endast kõvu, otsekui puitunud, kortsulise pinnaga punakaspruune kangikesi. Erinevalt ingverist on kalganijuurikas läbinisti punakas (ingver on seest hallikasvalge). Ehkki nad kuuluvad ühte ja samasse taimesugukonda, on nende lõhna- ja maitseomadused erinevad. Kalgan on ingverist palju aromaatsem, kusjuures eriti peen ning meeldiv on jahvatatud kalgani lõhn (ingveril on veidi lämmatav lõhn).
  • Maitselt on kalgan tugevalt vürtsikas, kibe, suud põletav. Sellepärast ei asenda kalgan ingverit ja vastupidi.17-18. sajandil veeti kalganit Euroopasse läbi Venemaa, kus seda tunti vene juurena. 17. sajandil maitsestati veneköögis kalganiga präänikuid. See andis omapärase ja kordumatu maitse ka mee- ja vaarikamõdule, kaljale ja nastoikale. 19. sajandil hakati Lääne -Euroopas, eriti Prantsusmaal kalganit kasutama likööride valmistamisel. Selleks toodeti kalganiõli (eeterlikudõlid mida on risoomis 0,7%). Hiinas lisatakse teda paljudele magustoitudele ja liharoogadele sarnaselt ingveriga. Kalganit lisatakse toitudele poole vähem kui ingverit. Kalgani asendajana võib kasutada TEDREMARANA (Potentila erecta) risoomi, mida kogutakse varakevadel või hilissügisel. Kasutatakse peamiselt nastoikade valmistamisel, ravimina ja värvainena.Kuivatatult.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa