Kaneelikoor

  • ladina k: [ Cinnamomum zeylanicum ]

Aasiast pärinev perekond troopilisi ja subtroopilisi lõhnavaid igihaljaid taimiloorberiliste sugukonnast. Üle 60 liigi. Kaaneenikoort tarvitatakse tükkidena ja pulbrina. Vürtsina kasutatakse loorberiliste sugukonda kuuluvate kaneelipuude koort. Levinumad on 4 kaneelipuuliiki: TSEILONI KANEELIPUU, HIINA KANEEL, MALABARI, VÜRTSKANEEL.

Kaneelipuuviljad on teravalõhna ja tugeva ebameeldiva maitsega.

Kasutatakse noorte puude kuivatatud koort jahvatatult või jahvatamata. Kõiki kaneelisorte kasutatakse laialdaselt pagaritööstuses: küpsised, keeksid, präänikud, pirukad. Magustoitude valmistamisel: pudingud, zheleed, vormiroad riisist, vahud, kohupiimakreemid, kompotid, keedised. Lääne - Euroopas maitsestatakse kaneeliga puuviljasalateid ning mõningaid köögivljasalateid. Värskest või kuivatatud puuviljast kompotte. Eriti hästi sobib kaneel toitude juurde, mille koostisesse kuuluvad õunad. Idamaa köögis, sealjuures ka Taga - Kaukaasias ja Kesk - Aasias lisatakse kaneeli linnulihasalatitele ja linnupraele, aga küpsetatud ja hautatud lambalihale. Hiinas ja Koreas maitsestatakse kaneeliga küpsetatud sealiha. Kaneel muudab rasvase liha maitsvamaks. Kaneel kuulub ka puuviljade, seente ja liha marineerimisel kasutavate vürtsisegude koosseisu. Tavaliselt lisatakse kaneeli jahvatatult salatitele ja praadidele, kuid vedelikke võib maitsestada ka peenestamata kaneelikoorega. Kompottidele ning üldse kuumadele magustoitudele lisatakse kaneel 7-10 minutit enne nende lõplikku valmimist, salatitele ja kohupiimale, aga allas enne serveerimist. Väga suurtes kogustes kasutatakse kaneeli Idamaa köögis, näiteks hiinas ja Indias. Keskmiselt võtame seal ½-1 tl kaneeli ühe kg riisi, kohupiima, liha või taina kohta. Kaneeli asemel kasutatakse mõnikord kaneelipuude valimata vilju. Kuivatatult on nad hernesuurused, hallikaspruunid. Tarvitatakse ka kunstliku asendajat - kaneeliekstrakti. Säilitatakse kuivatatult.

Üliaromaatne kaneel on üks vanimaid maitseaineid, mida võib toidule julgesti lisada. Kasutatakse magustoitude ja kuumade jookide, samuti puu- ja juurvilja- ning kurgi- ja seenehoidiste maitsestamiseks. Kaneelikoort saab kasutada korduvalt. Pärast kasutamist tuleb see lihtsalt puhtaks pesta, kuivatada ja hoida õhukindlas nõus.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa