Kardemon

  • Indiast pärinevate troopiliste rohttaimede perekond ingveriliste sugukonnast. Vilju ja seemneid tarvitatakse maitseainena.
  • ladina k: [ Elettaria cardamomum ]
  • Päritolu:India

  • Kardemon on ingveriliste sugukonda kuuluv mitmeaastane rohttaim, mis pärineb Indiast, Malabari rannikult ning Sri -Lankalt. Need piirkonnad on ka kardemoni peamiseld kasvualad. Vürtsina kasutatakse kardemoniseemneid. Vilju kogutakse veidi enne täisküpsust. Neid kuivatatakse päikese käes, leotatakse vees ja kuivatatakse uuesti. Valmis vürts kujutab endast nõrgalt kolmekandilisi valgeid kupraid. Malabari kardemoni viljad on 0,8- 1,5 cm pikkused ja vähem aromaatsed.

  • Kuprad on kolmepesalised, igas pesas 3-4 tugeva vürtsika aroomiga ning üsna nõrga kamprilõhnaga tumedat seemet. Õhuke valge viljakest, mis kergel survel hõlpsasti puruneb, ning seemnepesade vaheseinad ei oma vürtsina väärtust.Vürtsina kasutatakse veel talle lähedasi liike perekonnast [Amomum], mille seemneid iseloomustab nõrk kardemonilõhn. Sellised on näiteks: kardemonamomum [Amomum maximum], minetatakse ka suureks kardemoniks. Mõlemat liiki kasutatakse peamiselt Aasia köögis. Kardemon on hinnatud vürts nii Lääne - Euroopas, kui ka vene köögis ning kuulub peaaegu kõikide vürtsisegude koosseisu. Iseseisvalt kasutatakse kardemoni peamiselt pagaritööstuses mitmesuguste keekside, küpsiste, präänikute, magusate pirukatäidiste jm. maitsestamiseks. Eriti hästi sobib kohvi sisaldavatesse toodetesse (kohvitort, kohviküpsis). Lõhn püsib ka pärast kuumtöötlemist. Võib lisada ka kodustele nalihvkadele ja nastoikadele, kissellidele ja kompottidele, kohupiimakreemidele ja puuviljamarinaadidele. Samuti kalasuppidele, kala juurde antavate kastmetele(sageli koos muskaatpähkliga) ning kalatäidistele. Lääne -Euroopas lisatakse kardemoni hernesupile, kartulisalatile, riisile, hakklihatoitudele ja lihatäidistele. Ta on tugev vürts, nii et ühest kuprast piisab ühe kg taina või liha maitsestamiseks (peenestada). Magustoitudele ja suppidele lisatakse terved kardemoni seemned 5 minutit enne tulelt võtmist. Jahvatatud kardemon aga enne toidu valmimist.Kuivatatult. Säilitatakse ja transporditakse kardemooniseemneid kuprates, sest need ei lase seemnete lõhnal haituda.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa