Basiilik (värske)

  • ladina k: [Ocimum bacilicum L.]
  • inglise k: basil
  • rootsi k: basilik
  • soome k: basilika

Üks armastatumaid ja hinnatumaid maitsetaimi.

Omadused
Basiiliku värskendavas, kuid soojas maitses ja aroomis domineerib vürtsnelk, kuid taime rohketel alaliikidel võib olla aniisi, tüümiani või kaneeli, aga ka sidruni või mõne muu puuvilja aroom ja maitse.

Ajalugu
Vürtsbasiiliku kodumaaks peetaks Indiat ja Iraani. Indias, kust taime arvatakse pärinevat, peetakse basiilikut pühaks taimeks, teda istutatakse templite sissekäikude juurde ning ohverdatakse jumalatele. Basiiliku jäänuseid on leitud ka Egituse püramiididest. Itaalias ja Kreekas on basiilikut peetud kuningate ürdiks ning rõõmu ja õnne sümboliks.

Kasvatamine
Kasvatatakse Lõuna-Euroopa maades, kasvab hästi avamaal, aga saab kasvatada ka kasvuhoones. Basiilik on päris hästi kodunenud ka Euroopas, kuigi saab külmakahjustusi juba 5° juures ning edeneb seetõttu kõige paremini kas toas aknalaual või kasvuhoones, avamaal aga ainult südasuvel.  Basiiliku võrseid ja lehti kogutakse õitsemise algul. Neid kasutatakse nii värskelt kui ka kuivatatult. Õige kuivatamise korral muutub vürtsbasiiliku lõhn märksa tugevamaks. Maitsetaimena kasvatatakse väikese- ja suurelehelist ning lusikakujuliste lehtedega basiilikut. Väikeseleheline basiilik on kõige vürtsikam, loorberit meenutava lõhnaga.

Kasutamine
Basiiliku maitse- ja lõhnabukett on tagasihoidlik ega varjuta teisi. Seetõttu sobivad selle taime kõrvale mitte ainult Vahemere maades nii soositud juust, tomat ja küüslauk, vaid ka paljud muud toiduained. Tagasihoidlik võiks basiilikuga olla ahjupraadide maitsestamisel, kuid kartuli, kala, seente, segasalatite, hakklihakastmete ja muidugi pastaroogade puhul võib maitsestamine olla julgem. Suurepärase maitse annab basiilikuoksake ka toiduõlile ja naturaalsele äädikale. Kuumadele roogadele lisage basiilik alles taldrikus või pärast anuma pliidilt tõstmist. Parimaks näiteks basiiliku maitse- ja lõhnaomadustest on maailmakuulus pestokaste.

Tervis ja ilu
Vahemereäärsetes maades on basiilikut kasutatud ka ravimtaimena, peamiselt seedimise edendamiseks, spasmide leevendamiseks ja vannivette lisatult ergutamiseks. Basiilikut võib tänapäeval leida hingamisteede haiguste ravimiseks mõeldud mikstuuride ja siirupite (nt Broncholytin) koosseisus, kosmeetikumide ja parfüümide tootmisel asendavad basiiliku eeterlikud õlid populaarset reseedalõhna. Aknalauale pandud basiilikutaim või akna kõrvale riputatud ürdikimbuke hoiab kärbsed köögist eemal, hõõguvatele sütele visatud oksakeste lõhn aga peletab sääski. Basiilikutõmmisega loputamine leevendab igemepõletikku, suu limaskestale tekkinud haavandi paranemist kiirendab haigele kohale pandud värske basiilikuleht.

Basiiliku säilitamine
Basiilik on ainus meil kasutatav maitsetaim, mille maitse ja aroom muutuvad kuivatamisel täiesti teistsuguseks ning kaotavad palju oma eripärast. Ka külmutamisel saavutatud tulemust ei pea vähemalt itaallased kuigi rahuldavaks. Kui aga soovite katsetada, võite lehed koos vähese veega püreeks töödelda ning külmutada saadud segu jääkuubikurestis või shokolaadikarbi süvendites. Külmunud kuubikuid säilitage karbis või minigrip-kotis. Pange kuubikud kastmesse või supisse külmunud kujul; õige doseerimine kujuneb kogemuse põhjal. Parimaks peavad itaallased säilitusviisi, mille puhul tuleb lehed laduda tihedalt purkidesse kihiti peene soolaga ning täita vaba ruum oliiviõliga; säilitamine peab toimuma külmkapis. Eriti hästi sobib see segu pestokastme valmistamiseks ning vinegrettkastme maitsestamiseks. Kuivatada tuleb varjus ja säilitada õhukindlalt, suletavas tumedas klaasist anumas. Valguse ja niiskuse mõjul kaotab kuivatatud basiilik oma maitseomadused üsna ruttu.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa