Loorber

ladina k: [ Lauru nobilis ]

  • Pärineb Vahemeremaadelt.
  • On loorberiliste sugukonda kuuluv higihaljas põõsas või madal puu, mis pärineb Vahemeremaade idaosast ja Väike- Aasiast. Kultuuritaimena kasvatatakse Lääne- ja Lõuna- Euroopas, Põhja- Aafrikas ja Lähis- Idas. Krimmis, kaukaasias ja Mustamere rannikul. Loorberilehti kogutakse 1 kord kahe aasta tagant. Ühe hektari suurusest loorberiistandusest saadakse kuni 4 tonni lehti.
  • Loorberileht kuivab kiiresti nii välisõhus kui ka toatemperatuuril. Hea kvaliteediline loorberileht kuivatatult olema ühtlase heleoliivja värvusega. Pärast keetmist muutub see leht tumeroheliseks, värske loorberi sarnaseks. Pleekinud ja pruunikad loorbrilehed on riknenud, ja neis puuduvad eeterlikud õlid. Toidule võivad anda riknenud lehed kopitanud maitse. Vürtsina kasutatakse loorberi värskeid või kuivatatud lehti ja vilju (loorberimari), aga ka näit: loorberipulbrit, mida toodetakse gruusias ning mis kujutab endast loorberilehtedest leiduvate eeterlike õlide kuivekstrakti.
  • Loorberilehti kasutatakse kulinaarias väga laialdaselt: nendega maitsestatakse suppe: liha-, kana-, kartuli-, kala-, hernesuppi. Lihatoite: hautatud veise-, vasika- ja lambaliha sülti. Kala: keedetud ja hautatud kala, kala tarretised ja marineeritud heeringas, krevetid, vähid, krabid. Köögiviljad: hautatud porgand, keedetud ja hautatud kartul, hernepuder, kastmed. Neid kasutatakse ka seente marineerimisel ja liha ning köögivilja konserveerimisel. Suppidele lisatakse loorberilehed 5 minutit, praadidele u 10 minutit enne valmimist. Kastmeid maitsestatakse peenestatud loorberilehtedega, pärast tulelt võtmist kui kastme temperatuur ei ületa 40ºC. Loorberit lisatakse üsna palju u 3-4 lehte roale. Enne serveerimist tuleb loorberilehed toidust väljavõtta, sest muidu muutub toit kibedaks. Tihti on parem lisada toidule loorberilehti poole rohkem, kui retseptis eetenähtud ning võtta nad toidust välja poole varem. Lühiajalisel kuumutamisel eralduvad loorberist üksnes kõige aromaatsemad eeterlikudõlid. Kuivatatult, kuid ebaõigel säilitamisel võib ka ruttu rikneda. Seepärast tuleb loorberilehti hoida kuivas kohas ning hästi suletavas nõus. Kõige parem on neid säilitada kergelt kokku pressituna, siis püsib nenede aroom kauem. Vahemeremaadel kasvav igihaljas põõsaspuu, mille lehti eeterlike õlide rohkuse tõttu kasutatakse vürtsina.
MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa