Ingver

ladina k: [ Zingiberis officinale ]

  • Päritolu: Lõuna- Aasia

  • Ingver on ingverliste sugukonda kuuluv mimeaastane rohttaim, mis pärineb Lõuna -Aasiast ja mida praegusel ajal kasvatatkse Hiinas, Indias, Indoneesias, Sri Lankal, Austraalias, Lääne - Aafrikas, Jamaikal Barbadose saarel. Ingver on esimene Aasiast pärinev maitsetaim, mis toodi Ameerikasse 16. sajandi algul ning mis seal kiiresti kodunes. Vürtsina kasutatakse ingveri sõrmjalt hargnenud lapikut risoomi. Sõltuvalt valmistusviisist eristatakse valget ja musta ingverit. Valge ingver kujutab endast pestud, kooritud ja seejärel päikese käes kuivatatud ingveririsoome. Musta ingverit, mille lõhn on tugevam ja maitse kõrvetavam kui valgel , saadakse puhastamata risoomide kuivatamisel. Murdepind on mõlemal sordil hallikasvalge. Müügil olev jahvatatud ingver on hallikaskollane jahukas pulber.

  • Maitselt aromaatne ja vürtsikas.

  • Vene köögis on ingver üks hinnatumaid maitseaineid, millega juba ammustel aegadel maitsestati mitmesuguseid jooke nagu kalja, mõdu, meejooke, nastoikasid ja nalihvkasid, samuti präänikuid, saiakesi ja kulitshi. Ingverit kasutatakse kondiitritoodete (küpsised, keeksid, biskviidid) magustoitude (kompotid, pudingud9, alkoholsete ja karastusjookide (õlu, liköörid) ja mitmesugused limonaadid. Maitsestamiseks kasutatakse peaaegu kõigis maades. Enamikus Aasia riikide s maitsestatakse ingveriga veise-, ja linnulihast toite. Ingver kuulub ka karri (curry) ja teiste vürtsisegude koosseisu. Kagu - Aasias kasutatakse ingverit iseseisva toiduna: tema väikeseid risoome suhkrustatakse ja nendest valmistatakse keedist. Hiinas, Indo - Hiinas ja Inglismaal on populaarne chou - chou (ingveri risoomidest ja apelsinikoorest valmistatud keedis).Indias toodetakse mitut sorti ingveri jahu, mis erinevad üksteisest ingversisalduselt. Inglismaal ja USA-s valmistatakse vähese alkoholisisaldusega heledat ingveriõlut. Euroopas (inglise ja hollandi köögis) ja Ameerikas kasutatakse ingverit liha juurde serveeritavate kastmete valmistamisel ning juur- ja puuviljade marineerimisel. Aasias looma- ja kodulinnuliha hautamisel. Ingver annab lihale meeldiva lõhna ning muudab liha pehmeks. Tainale lisatakse ingverit segamise ja sõtkumise ajal, lihale u 20 minutit enne hautamise lõppu. Kompottidele, kissellidele, pudingutele ja teistele magustoitudele lisatakse 2-5 minutit enne roa valmimist. Kastmetele, aga pärast kuumutamist kõige viimase ainena. Ingverit lisatakse kuini 1 gr. kilogrammi liha või taina kohta. Kasutatakse kuivatatult või suhkurdatud juuri, jahvatatult. LIHATOIDUD: sealiha ja idamaised lihatoidud. KÜPSETISED: piparkoogid, keeksid, küpsised, saiad. JOOGID: kokteilid, hapupiim, jäätis, kuumad joogid, kohvi- ja shokolaadijoogid. VEEL SOBIB: kurkide sissetegemiseks, kastmetele, puuviljasalatitele. Jahvatamata ingverit kasutatakse mõdu ja hõõgveini maitsestamiseks.

  • säilitatakse kuivatatult.

    Ostmine.
    Valige hästi trullakas ja kõva isend, mille helepruun koor on sile ja läikiv.
    Säilitamiseks mässige juurikas paberservjetti ja hoidke õhukindla karbiga külmkapi köögiviljasahtlis.

    Kasutage ingverijuurt peenestatult, riivitult või viilutatult liha- ja köögiviljaroogade ning piima mitte sisaldavate (toores ingver teeb piima hapuks) järelroogade maitsestamiseks. Enne riivimist või peenestamiseks lõigake maha sitke koor.

    Jahvatatud ingverit hoidke pimedas ja õhukindlalt suletult, kasutage küpsetistes ja magustoitudes. Meil piparkookidena tuntud küpsised muide kannavad inglise keelt kõnelevates maades nimetust ingverileib (gingerbread), nende maitsebuketiski domineerib just ingveri, mitte pipra maitse.

    Väärtused.
    Võib arvata, et esimeste hulgas avastati kuumas niiskes kliimas ingveri elutähtis omadus takistada toiduainete riknemist ja hoida ära seedehäireid. Juba ammu õpiti tundma ka ingveris sisalduvat ensüümi, mis proteiine lõhustades pehmendab lihaskudesid. Seetõttu sobib ingver hästi liha marineerimiseks enne kuumtöötlemist.

    Märkus. Ingver kui sisemiselt soojendav maitseandja ei sobi neile, kes taluvad halvasti kuumust.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa