Muskaatpähkel

Pärineb Indiast.

Vürtsi valmistamine muskaatpähklituumast on pikaajaline ja keerukas. Kõigepealt pannakse seemnerüüst vabastatud muskaatpähklid bambuserestidele ning viiakse bambuserest ehitatud ning palmiokstega kaetud kuivatisse, kus neid pooleteise mõnikord aga kuni kolme kuu vältel kuivatatakse nõrga, suitsuta põleva lõkketule kohal. Et muskaatpähklid kuivaksid ühtlaselt, segatakse neid iga päev puitrehaga. Kui pähklid on sedavõrd kuivanud, et pähklituum kestast eraldub (segamisel hakkavad pähklid kõrisema), purustatakse kestad puit või kivihaamritega (metallhaamreid ei kasutata ). Kestast vabastatud pähklid on munajad, helepruunid, kaetud rikkalikult haruneva musta reljeefse soonestikuga. Nad asetatakse mõneks minutiks lubjapiimasse, mis valmistatakse mereveest ja korallidest saadud lubjast. Pärast seda kuivatatakse neid 1-3 nädalat varjulises kohas. Pähklite korjamisest kuni tarvitamiskõlbliku vürtsi saamiseni võib kuluda kuni 4 kuud. Valmis muskaatpähkel on veidi munajas, 2-3 cm pikkune ja kuni 2 cm läbimõõduga hallikaspruun pähklituum, millel on tihedad helebeezid vaokesed. Pähkli ühes otsas on hele, teises tumepruun , mõnikord must laik. Muskaatpähkli lõikepind on marmorimustriline: tumepruunid vöödid beezil foonil.

Tugeva peene lõhna- ja kõrvetava vürtsise maitsega. Muskaatpähkel ja -õis on nii lõhna kui ka maitsevarjundilt teineteisest nii erinevad, et neid käsitleda kui kahte erinevat vürtsi. Mõnikord tarvitatakse neid koos, siis täiendavad ja rikastavad nad teineteist maitseomaduste poolest.

Muskaatpähklit kasutatakse üsna palju. Meil lisatakse seda peamiselt magustoitudele (keedised, kompotid, pudingud, mitmesugused vahud ja kohupiimakreemid ning pagaritooted (kringlid, keeksid, biskviidid, küpsised, pirukad). Lääne-Euroopas maitsestatakse muskaatpähkliga köögivilju- salateid, kartuli-, kaalika-, naeri- ja spinatipüreed. Köögiviljasuppe, seenetoite (seenesupid, -kastmed, -salatid, -marinaadid, keedetud seened), samuti liha, makaroni ja kalaroogasid. Väga hästi sobib muskaatpähkel hakklihast või kalast valmistatud vormiroogade ja rulaadide juurde, aga ka mitmesuguste täidiste, kus liha või kala maitsega liitub köögivilja, seenete või taina maitse.

Säilitatakse kuivatatult.

MINU HINNE
KOMMENTAARID
Lisa kommentaar
Nimi:
Sisu:
Lisa
Siiri Kirikal 21.nov 2016 09:24
Keeleteadlased soovitavad siiski eelistada sõna "tainas": http://keeleabi.e-
ki.ee/index.php?-
leht=0
parandus 16.nov 2016 20:56
taina maitse. Õige oleks ikka TAIGNA maitse
kristiina 13.mai 2013 20:32
See jutt aitas mul kohe töö õpetuse töö valmis teha!!!!!!!!!!!!!!
1